Război energetic între Chişinău şi Tiraspol

Război energetic între Chişinău şi Tiraspol

Centrala de la Cuciurgan

Tiraspolul caută nod în papură Chişinăului după ce guvernul moldovean a renunţat să mai cumpere energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, din regiunea transnistreană, preferând oferta mai ieftină a unei companii din Ucraina. Tiraspolul a pierdut o sursă importantă de valută.

Ştiri pe aceeaşi temă

SA Energocom din Republica Moldova a semnat, săptămâna trecută, un contract cu întreprinderea DTEK Trading din Ucraina, deţinută de omul de afaceri ucrainean Rinat Ahmetov, care prevede livrarea de energie electrică la preţul de 50,2 dolari pentru 1 MWH, renunţând la serviciile Centralei de la Cuciurgan din regiunea transnistreană, deţinută de compania gigant din Rusia Inter RAO EES,  care a propus un preţ mai scump, de 54,4 de dolari per MWh.
 
Contractul semnat este pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018. Ministerul moldovean al Economiei a calculat că diferenţa de preţ ar aduce o economie de circa 300 milioane de lei pe parcursul uni an.
 
În timpul audierilor de marţi din Sovietul Suprem de la Tiraspol, la care au participat şi parlamentari din Federaţia Rusă, liderii transnistreni au calificat decizia operatorilor energetici de pe malul drept al Nistrului drept „motivată politic”. Liderul administraţiei separatiste Vadim Krasnoselski a numit acţiunile Chişinăului drept „noi presiuni” şi „o provocare la adresa lumii ruse” ce ar putea duce la „destabilizarea situaţiei în Europa Centrală”.  
 
În plus, acum reprezentanţii aşa-numitei bănci republicane din Transnistria au vorbesc acum despre o datorie a Chişinăului faţă de furnizorul de energie din regiune. 
 
Tiraspolul este nemulţumit şi de înţelegerea moldo-ucraineană de a institui un control mixt la punctul de trecere Cuciurgan de pe segmentul transnistrean al graniţei comune.
 
Centrala electrică de la Cuciurgan este una din sursele importante de venituri la bugetul administraţiei de la Tiraspol şi principala sursă de valută în regiunea transnistreană.
 
Premierul moldovean Pavel Filip a respins criticile administraţiei de la Tiraspol exprimate în legătură cu refuzul companiilor energetice din Moldova de a cumpăra curent electric de la Centrala Cuciurgan şi opţiunea guvernului pentru livrări mai ieftine din Ucraina.
 
Într-o emisiune la postul public de televiziune, Pavel Filip a spus că Moldova trebuie să se ghideze de propriile sale interese şi să accepte doar cele mai avantajoase oferte.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: