VIDEO Răsturnare de situaţie în cazul jurnalistului rus declarat ucis la Kiev. Arkadii Babcenko, prezentat viu la TV. De ce i-a fost înscenată moartea

VIDEO Răsturnare de situaţie în cazul jurnalistului rus declarat ucis la Kiev. Arkadii Babcenko, prezentat viu la TV. De ce i-a fost înscenată moartea

Arkadii Babcenko a apărut într-o transmisiune în direct la câteva ore după ce a fost declarat mort FOTO Captură YouTube

La câteva ore de la anunţarea morţii sale, jurnalistul Arkadii Babcenko, un critic al Kremlinului, a apărut în carne şi oase într-o transmisiune în direct, alături de membri ai serviciilor secrete ucrainene.

Ştiri pe aceeaşi temă

Jurnalistul rus Arkadi Babcenko a apărut într-o conferinţă de presă la televiziunea ucraineană, poliţiştii explicând că totul a fost o înscenare a serviciilor secrete ucranene. Moartea lui a fost înscenată pentru a prinde persoanele care încercau să îl asasineze, potrivit BBC. 

Informaţia vine după schimburi dure de replici între Moscova şi Kiev, autorităţile ucrainene acuzându-i pe ruşi de uciderea jurnalistului, iar aceştia din urmă afirmând că nu au nimic de-a face cu acest caz. Mai mult, poliţia ucraineană a întocmit şi profilul presupusului ucigaş.

La câteva ore de la acest anunţ, serviciile secrete ucrainene l-a prezentat pe Babcenko într-o transmisiune în direct.

Jurnalistul susţine că nu are nicio legătură cu această poveste şi le-a mulţumit serviciilor secrete pentru că i-au salvat viaţa.

Potrivit primelor informaţii, serviciile secrete ucrainene au aflat despre o posibilă tentativă de ucidere a lui Babcenko şi au reuşit să o evite.

Şeful serviciilor secrete ucrainene, Vasil Hriţak, a precizat că vestea morţii lui Babcenko a fost anunţată în scopul de a-l proteja de aplicarea unui plan de asasinare.

„Potrivit informaţiilor primite de serviciile secrete ucrainene, uciderea jurnalistului rus Arkadii Babcenko a fost ordonată de serviciile secrete ruseşti“, a declarat Hriţak.

Babcenko şi-a cerut scuze, declarând: „Am fost nevoit să îmi îngrop prietenii şi colegii de mai multe ori şi ştiu sentimentul”.

El nu a divulgat informaţia că ar fi în viaţă nici măcar celor mai apropiaţi membri ai familiei sale.

„Îmi prezint scuze în special faţă de soţia mea, Olecika. Nu am avut altă opţiune. Operaţiunea a fost pregătită timp de două luni“, a declarat el.

Serviciile secrete ucrainene nu au precizat dacă operaţiunea a dus în cele din urmă la prinderea suspecţilor.

Vestea uciderii lui Babcenko a fost dată marţi seara de Anton Geraşcenko, un politician ucrainean cu legături în serviciile secrete. Potrivit lui, jurnalistul rus a fost atacat în momentul în care s-a întors în apartament după ce fusese la cumpărături.

„Când Arkadi a deschis uşa apartamentului, ucigaşul l-a împuşcat de mai multe ori în spate“, a scris Geraşcenko pe Facebook.

Potrivit autorităţilor, jurnalistul a fost împuşcat de trei ori şi a murit în drum spre spital.

Arkadii Babcenko, 41 de ani, este cunoscut publicului rus pentru că a participat în cele două conflicte din Cecenia, iar după aceasta, în anul 2000, şi-a început activitatea jurnalistică, fiind corespondent militar. A colaborat cu mai multe instituţii media, inclusiv cu ziarul „Novaia Gazeta”. Babcenko a scris şi câteva cărţi cu caracter militar: „Războiul unui singur soldat”, colecţia de povestiri „Alhan-Iurt” (numele unui sat din Cecenia - n.n.) şi altele. Ulterior, acesta a lansat proiectul „Jurnalism fără intermediari”.

Babcenko este un critic aprig al implicării Rusiei în estul Ucrainei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: