Raport UE: China şi Rusia îşi extind campaniile de dezinformare în privinţa gestionării crizei sanitare în Europa

Raport UE: China şi Rusia îşi extind campaniile de dezinformare în privinţa gestionării crizei sanitare în Europa

FOTO Shutterstock

China şi Rusia continuă să răspândească ştiri false şi să dezinformeze online în legătură cu pandemia de coronavirus, potrivit unui nou raport al Serviciul European pentru Acţiuni Externe (EEAS) publicat miercuri, relatează Politico.

Ştiri pe aceeaşi temă

East Stratcom, grupul care monitorizează  ştirile false provenite din Rusia, a transmis că de la sfârşitul lunii ianuarie a identificat peste 150 de incidente de dezinformare legate de criza sanitară globală, între care şi ideea că Uniunea Europeană e gata să se prăbuşească pe fondul răspunsurilor inadecvate ale ţărilor-membre.
 
Ştiri precum Kremlinul este mai bine pregătit să gestioneze pandemia decât ţările vestice şi guvernele UE primesc cu braţele deschise ajutoarele acordate de Moscova şi Beijing circulă pe reţele sociale, multe dintre ele fiind promovate de canale precum RT şi Sputnik .
 
Deşi astfel de ştiri nu ajung încă la o audienţă largă, fiind circulate în principal pe reţele favorabile Rusiei şi Chinei, mai cu seamă în ţări precum Italia, Spania şi Grecia, acestea sunt conectate unor campanii de dezinformare mai largi care includ teme precum migranţii, grupurile minoritare şi credibilitatea UE.
 
„În UE, ca şi în alte părţi, campanii de dezinformare coordonate prezintă minorităţile vulnerabile ca fiind la originea pandemiei, încercând să alimenteze neîncrederea în capacitatea instituţiilor democratice de a veni cu soluţii eficiente”, se arată în raportul EEAS.
 
„Anumiţi actori statali sau actori suţinuţi de stat încearcă să exploateze criza de sănătate globală pentru a-şi promova interesele geopolitice, punând la îndoială credibilitatea UE şi a partenerilor săi”, se arată în raport.
 
Rusia şi China neagă aceste acuzaţii. Google, Facebook şi Twitter au reacţionat prin promovarea recomandărilor oficiale, eliminarea ştirilor false de pe platformele lor şi întărirea mijloacelor de monitorizare, însă campaniile de dezinformare continuă să circule pe reţelele sociale.
 
„Cei care răspândesc informaţii false vă fac rău”, a avertizat preşedinta Comisiei europene Ursula von der Leyen marţi, într-o transmisiune video. „Dezinformarea costă vieţi”, a spus ea.
 
Potrivit raportului, China şi Rusia au încercat să submineze răspunsurile europene la criza sanitară. Ei au promovat în ţările UE, dar şi în Balcanii vestici, America de Nord şi alte ţări ale lumii, ideea că UE nu poate gestiona pandemia, că îşi trădează valorile fundamentale prin răspunsurile sale regionale, în timp ce Moscova şi Beijingul sunt singurele care au o strategie solidă de combatere a răspândirii Covid-19.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: