Raport: Germania, o ţintă importantă a spionajului şi atacurilor cibernetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Germania este o ţintă importantă a spionajului şi atacurilor cibernetice lansate de guverne străine, precum cel turc, rus sau chinez, se arată într-un raport guvernamental publicat marţi, ai cărui autori avertizează în legătură cu „bombe cu ceas“ care ar putea sabota infrastructura, relatează Reuters.

Spionajul industrial prejudiciază Germania cu miliarde de euro anual, iar companiile mici şi medii sunt, de multe ori, cel mai mare perdant, atrage atenţia agenţia de informaţii interne BfV în raportul său anual de 339 de pagini.

„Consecinţele pentru ţara noastră variază de la slăbirea poziţiilor de negociere şi creşterea costurilor materiale şi pagubelor economice până la încălcarea suveranităţii naţionale“, scriu autorii materialului.

Documentul prezintă o serie de ameninţări la adresa securităţii Germaniei, menţionând în acest sens militanţii islamişti şi intensificarea violenţelor extremiştilor de deapta. Da asemenea,trage un semnal de alarmă şi asupra numărului tot mai mare de cazuri de spionaj informatic.

BfV notează o „creştere notabilă“, în 2016, a actelor de spionaj comise în teritoriul german de agenţia de informaţii externe turcă MIT. Acţiunile MIT în Germania s-au intensificat după tentativa de puci din 15 iulie anul trecut din Turcia.

Rusia este acuzată că încearcă să influenţeze alegerile parlamentare din 24 septembrie.

Principalele ţinte germane ale Rusiei au fost Ministerul de Externe şi birourile sale din străinătate, Ministerele de Finanţe şi al Economiei, Cancelaria şi armata.

Ministrul de Interne, Thomas de Maiziere, a declarat că Guvernul colaborează strâns cu industria pentru a apăra companii germane, cele mai grav afectate sectoare fiind cel de armament, spaţial şi aerospaţial, dar şi industria auto şi institutele de cercetare.

Atacurile informatice ar putea duce atât la pierderi de informaţii, dar ar putea, prin viruşi latenţi, să instaleze „bombe cu ceas tăcute, informatice“, care pot manipula datele şi sabota echipamente, în special infrastructură critică, adaugă serviciile secrete.

BfV oferă ca exemplu virusul Sandworm, despre care experţi IT afirmă că ar fi fost creat în Rusia şi care a vizat în ultimii ani site-uri guvernamentale, NATO, dar şi companii de utilităţi şi telecomunicaţii.

Rusia, China, Iran, principalele ameninţări

Rusia, China şi Iran au fost principalele ţări care au spionat Germania, deşi au avut motive diferite între ele.

Rusia a fost interesată de ridicarea sancţiunilor economice impuse de Uniunea Europeană pentru acţiunile Moscovei din Ucraina, în timp ce grupul de hackeri APT 28, cunoscut şi ca Fancy Bear, ce ar fi controlat de stat, a continuat să atace ţinte politice germane.

De asemenea, Rusia a folosit aşa-numiţi troli online pentru a influenţa opinia publică şi a impune opinii proruse, se arată în raport, invocând o creştere semnificativă a propagandei şi a campaniilor de dezinformare, folosind reţelele de socializare şi media sprijinită de Moscova.

„Se presupune că agenţiile ruse de stat încearcă să influenţeze partidele, politicienii şi opinia publică, având în vizor alegerile parlamentare din 2017“, au scris autorii documentului.

Iranul s-a concentrat în special pe ţinte israeliene, dar şi criticii regimului religios de la Teheran.

BfV a observat, însă, o scădere importantă a posibilelor tentative ale Iranului de a cumpăra obiecte ce pot fi folosite atât în scopuri militare, cât şi civile, pentru a le folosi în programul nuclear. Însă această tendinţă nu a fost înregistrată şi în cazul eforturilor de dezvoltare a rachetelor balistice.

Spionajul chinez s-a intensificat de când preşedintele Xi Jinping a fost învestit în funcţie, în 2013, şi se concentrează tot mai mult pe evenimente politice, precum summitul G20 de la Hamburg, precum şi progrese tehnologice, dar şi critici ai Guvernului chinez.

Raportul afirmă că serviciile chineze de informaţii folosesc reţele de socializare, precum LinkedIn şi Facebook, pentru a încerca să recruteze informatori occidentali. În plus, faptul că Guvernul şi industria au legături strânse înseamnă că spionajul de stat şi cel industrial, sunt greu de deosebit.

Spionajul turc se concentrează pe cei care susţin PKK şi pe clericul aflat în exil Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză pentru tentativa eşuată de lovitură de stat. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite