Raport Frontex: Creşterea numărului migranţilor „ilegali“ sporeşte ameninţarea jihadistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Migranţi ajunşi în Italia FOTO AP
Migranţi ajunşi în Italia FOTO AP

Statele membre UE au raportat un număr-record de 1,82 milioane de traversări ilegale ale frontierelor anul trecut, o creştere care face Europa mai vulnerabilă în faţa atacurilor jihadiste, a anunţat marţi Frontex într-un raport, relatează Reuters.

Acest număr este de şase ori mai mare decât cel înregistrat în 2014, de asemenea un record, precizează Reuters, potrivit news.ro.

Sirienii sunt cei mai numeroşi dintre nou-sosiţi, însă numărul afganilor a crescut semnificativ către sfârşitul anului trecut, iar irakienii au fost cel de-al treilea cel mai important grup.

Cei mai mulţi dintre migranţii „ilegali“ au fost înregistraţi prima dată atunci când au ajuns pe insulele greceşti, din Turcia, dar şi atunci când au traversat una dintre frontierele externe ale UE, în Balcanii de Vest. Astfel, peste un milion de persoane a migrat, în total, în Europa, în 2015.

Cel mai mare număr de migranţi, aproximativ 885.400, a fost înregistrat pe ruta din estul Mării Mediterane, către insulele greceşti din Marea Egee.

În afară de creşterea presiunii migratorii, aceste date arată că Europa se confruntă cu amplificarea ameninţării jihadiste, subliniază Agenţia europeană pentru securitatea frontierelor externe.

Doi dintre jihadiştii implicaţi în atacurile teroriste de la Paris au pătruns pe continent de pe Insula greacă Leros şi au fost înregistraţi de autorităţile elene, cărora le-au prezentat documente siriene false, se arată în raport.

„Atacurile comise în noiembrie la Paris au demonstrat în mod clar că afluxul migraţiei ilegale poate fi folosit de terorişti pentru a intra în UE“, subliniază Frontex în raport.

„În lipsa unor controale aprofundate sau unor sancţiuni pentru cei care fac asemenea declaraţii false, există riscul ca unele persoane care reprezintă o ameninţare la adresa UE să profite de această situaţie“, se arată în raport.

Frontex insistă de asemenea asupra rutelor folosite în vederea traficului de armament dinspre foste zone de conflict, ca cele din Balcanii de Vest, unde se estimează că peste 800.000 de arme se află în posesia unor civili numai în Bosnia şi Herţegovina.

Cu doar câteva zile înaintea atacurilor de la Paris, ofiţeri din cadrul poliţiei germane au descoprit pistoale, grenade, puşti Kalaşnikov, muniţie şi un dispozitiv cu explozibili. Aceste arme au fost aduse din Muntenegru în Franţa cu maşina unui bărbat care probabil avea legătură cu suspecţi în atacurile de la Paris, potrivit Frontex.

În pofida faptului că numărul traversărilor ilegale ale frontierelor ar putea fi totuşi subestimat, Frontex apreciază că această creştere a numărului persoanelor depistate a condus la intensificarea numărului incidentelor violente la frontierele externe ale UE.

Traficanţii de migranţi au ameninţat grăniceri, iar numărul persoanelor care traversează frontiere în masă a condus la cocniri de-a lungul graniţelor externe.

Numărul migranţilor care au folosit ruta din partea centrală a Mării Mediterane a scăzut anul trecut cu aproximativ 10%, la 154.000, în principal din cauză că sirienii au început să folosească ruta din estul Mediteranei, a mai precizat Frontex, potrivit news.ro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite