Radovan Karadzic, condamnat pe viaţă pentru genocidul din Bosnia, va fi mutat într-o închisoare din Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radovan Karadzic, a fost condamnat în martie 2019 la închisoare pe viaţă de justiţia internaţională pentru genocid în timpul războiului civil din fosta Iugoslavie, din 1992-1995 FOTO EPA-EFE/YVES HERMAN
Radovan Karadzic, a fost condamnat în martie 2019 la închisoare pe viaţă de justiţia internaţională pentru genocid în timpul războiului civil din fosta Iugoslavie, din 1992-1995 FOTO EPA-EFE/YVES HERMAN

Guvernul britanic a acceptat ca fostul lider sârb Radovan Karadzic, condamnat în 2019 la închisoare pe viaţă pentru genocidul de la Srebeniţa, Bosnia, să fie transferat într-o închisoare din Marea Britanie pentru a-şi îndeplini restul pedepsei, a anunţat miercuri guvernul de la Londra, într-un comunicat.

"Radovan Karadzic este unul dintre puţinii oameni găsiţi vinovaţi pentru genocid. A fost responsabil pentru masacrarea de bărbaţi, femei şi copii în genocidul de la Srebeniţa şi a contribuit la asediul de la Sarajevo prin atacuri nemiloase împotriva civililor. Suntem mândri de faptul că, de la sprijinul pentru a asigura arestarea sa, până la celula de închisoare care îl aşteaptă, Marea Britanie a contribuit 30 de ani la înfăptuirea justiţiei pentru aceste crime atroce", este citat ministrul britanic Externe, Dominic Raab, în comunicat, citat de Digi 24.

Radovan Karadzic, fostul lider politic al sârbilor din Bosnia, a fost condamnat în martie 2019 la închisoare pe viaţă de justiţia internaţională pentru genocid în timpul războiului civil din fosta Iugoslavie, din 1992-1995.

Verdictul în apel fusese pronunţat de Mecanismul pentru Tribunalele Penale Internaţionale (MTPI), care a preluat, din 2017, atribuţiile Tribunalului Penal pentru Fosta Iugoslavie (TPI).

În primă instanţă, la 24 martie 2016, TPI l-a condamnat pe Radovan Karadzic la 40 de ani de închisoare pentru 10 capete de acuzare în cazuri de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război în războiul din Bosnia (1992-1995). 

Potrivit judecătorului Vagn Joensen şi colegilor săi, pedeapsa pronunţată în primă instanţă a fost prea blândă. MTPI a dat astfel curs cererii acuzării, care a considerat „indulgentă“ prima decizie, dar şi unor supravieţuitori ai masacrului de la Srebrenica, comis iulie 2015 şi soldat cu peste 8.000 de morţi. Este vorba de cel mai sângeros eveniment din Europa de la Al Doilea Război Mondial încoace.

În vârstă de 75 de ani, Radovan Karadzic este primul preşedinte al Republicii Srpska (1992-1996). Activând iniţial ca psihiatru şi poet, el s-a remarcat ca un lider politic nemilos. Căutat din 2006 de justiţia internaţională, s-a ascuns timp de 12 ani în Belgrad cu o identitate falsă. A practicat în această perioadă medicina alternativă într-o clinică privată. În cele din urmă, autorităţile sârbe l-au arestat în iulie 2008, în speranţa aderării la Uniunea Europeană. Arestarea lui a generat proteste din partea ultranaţionaliştilor sârbi.

Un monstru megaloman pentru croaţii catolici şi musulmanii bosniaci, el rămâne un „erou“ pentru mulţi sârbi ortodocşi, notează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite