Racheta utilizată pentru doborârea avionului de pasageri malaysian, în Ucraina, în anul 2014, provenea din Rusia, susţin anchetatorii internaţionali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Resturi ale aeronavei Malaysia Airlines
Resturi ale aeronavei Malaysia Airlines

Echipa internaţională de anchetă, care a investigat accidentul aviatic din vara anului 2014, din Donbas (zborul MH17), a concluzionat că racheta care a doborât aeronava de pasageri a Malaysia Airlines a fost livrată separatiştilor din Rusia. Investigaţia arată că avionul a fost doborât de o racheta Buk de pe teritoriul ucrainean controlat de separatiştii pro-ruşi şi că racheta a fost transportată  înapoi în Rusia după accident.

Echipa internaţională de anchetă în dosarul zborului MH17 al Malaysia Airlines a prezentat astăzi raportul final privind investigarea acestui caz.

Din materialele prezentate de anchetatori, aeronava a fost doborâtă de o rachetă BUK adusă pe teritoriul Ucrainei din Federaţia Rusă.

Potrivit anchetatorilor, racheta care a ucis 298 de persoane a fost lansată din localitatea Pervomaiskoe din regiunea Doneţk. Echipa internaţională de experţi a determinat şi o listă de 10 suspecţi care ar fi fost implicaţi în această catastrofă. 

Experţii au respins teoria vehiculată la un moment dat potrivit căreia aeronava ar fi fost doborâtă de un alt avion.

Anchetatorii au discutat cu circa 200 de martori, au urmărit 500.000 de clipuri şi fotografii şi au ascultat 150.000 de discuţii telefonice interceptate.

Din echipa de investigaţie fac parte procurori din Olanda, Australia, Belgia, Malaysia şi Ucraina. Concluziile lor pregătesc un viitor process penal.

Robby Oehlers, a cărui nepoată, Daisy, a fost ucisă în estul Ucrainei, a declarat că anchetatorii au identificat 100 de suspecţi în cadrul investigaţiei.

Membrilor familiilor victimelor le-au fost prezentate concluziile anchetei înainte ca aceastea să fie prezentate presei.

Zborul MH17 a fost doborât în timp ce zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur. Toate cele 298 de persoane de la bord,inclusiv un român, au murit.

Atunci când a avut loc incidentul, pe 17 iulie 2014, forţele guvernamentale ucrainene erau angajate în confruntări armate violente cu separatiştii proruşi.

Boeingul 777 s-a dezmembrat în zbor, iar fragmente din epavă s-au răspândit pe o suprafaţă de mai mulţi kilometri, pe câmp, într-o zonă aflată sub controlul rebelilor.

Oficiali ucraineni şi occidentali, care citează serviciile lor de informaţii, dau vina pe separatişti.

O anchetă civilă cu privire la cauzele accidentului, efectuată de Biroul Olandez de Anchetă (OVV), a conchis anul trecut că avionul de linie a fost distrus de o rachetă de tip Buk de fabricaţie rusă, lansată din estul Ucrainei.

Însă sarcina OVV nu era să desemneze vinovaţi, iar procurorii au fost nevoiţi să efectueze propriile investigaţii pentru ca elementele adunate să poată fi prezentate într-un tribunal, în eventualitatea unui proces.

Rusia, care neagă implicarea directă în războiul ucrainean, respinge orice responsabilitate în accident. Înainte de prezentarea raportului, a anunţat că datele radar arată că avionul nu a fost dăborât de o rachetă lansată din teritoriul controlat de separatiştii proruşi, în estul Ucrainei. 

Un bărbat al cărui văr a murit după doborârea avionului de linie malaysian care efectua zborul MH17 în estul Ucrainei, în 2014, a declarat joi că procurorii internaţionali au stabilit că racheta a fost lansată dintr-o zonă aflată sub controlul rebelilor proruşi, relatează Reuters.

 Robby Oehlers, a cărui nepoată, Daisy, a fost ucisă în estul Ucrainei, a declarat că anchetatorii au identificat 100 de suspecţi în cadrul investigaţiei.

Membrilor familiilor victimelor le-au fost prezentate concluziile anchetei înainte ca aceastea să fie prezentate presei.

Rusia s-a declarat “dezamăgită” de rezultatul “părtinitor” al anchetei

Rusia s-a declarat “dezamăgită” de rezultatul “părtinitor” al anchetei penale internaţionale desfăşurate în Olanda, privind cauza prăbuşirii zborului Malaysia Airlines MH17, relatează Reuters.

 “Rusia este dezamăgită de faptul că situaţia din jurul anchetei privind catastrofa nu se schimbă. Concluziile Parchetului olandez confirmă că ancheta este părtinitoare şi motivată politic”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

“Desemnarea arbitrară a unei părţi vinovate şi visarea rezultatelor dorite a devenit o obişnuinţă pentru colegii noştri occidentali”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

“Investigaţia ignoră şi în prezent dovezile părţii ruse, în pofida faptului că Rusia este, practic, singura care transmite informaţii de încredere”, a adăugat ea.

Moscova, care neagă orice implicare în tragedia aeriană soldată cu 298 de morţi, afirmă că nu a putut să se implice deplin în investigaţie şi acuză Guvernul ucrainean că a influenţa ancheta, oferind dovezi falsificate.

De asemenea, MAE rus şi-a exprimat speranţa că noi date radar prezentate de armata rusă procurorilor vor duce la o revizuire a raportului.

La rândul său, compania care a produce sistemele de rachete Buk, Almaz-Antey, susţine că datele sale arată că racheta care a doborât aeronava malaysiană a fost lansată dintr-un teritoriu controlat de armata ucraineană. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite