Racheta aer-aer a neonaziştilor: un indiciu nou în afacerea lui Salvini cu ruşii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Captura YouTube
FOTO Captura YouTube

Poliţiştii italieni au spus că ştiau că urmează să descopere ceva important, din momentul în care i-au prins pe doi simpatizanţi neonazişti discutând despre cea mai recentă armă din arsenalul lor, într-o conversaţie pe WhatsApp interceptată de autorităţi.

Atunci când poliţiştii au început să vadă discuţii care arătau intenţia grupului de a muta arma în apropiere de un aeroport de lângă oraşul Torino, au acţionat.

Aceştia au găsit o rachetă aer-aer Matra Super 530 F de fabricaţie franceză, achiziţionată iniţial de către armata Qatarului. „În timpul operaţiunii, o rachetă aer-aer în perfectă stare de funcţionare şi folosită de către armata Qatarului a fost confiscată“, se arată într-un comunicat al Poliţiei italiene. Autorităţile au confirmat şi că au descoperit arma atunci când îi anchetau pe extremiştii italieni de dreapta „care au luptat în regiunea Donbas din Ucraina împotriva separatiştilor“.

Însă situaţia este cel puţin neclară şi acum pare plauzibil ca cei care au luptat alături de forţele proruse din Ucraina să fi fost cei care au vrut, de fapt, să obţină racheta. În cadrul aceleiaşi investigaţii, în aceeaşi zonă din Italia, pe 3 iulie, doi cetăţeni italieni şi unul moldovean, care fuseseră reţinuţi la începutul verii, au fost condamnaţi pentru infracţiuni legate de terorism. Cei trei se întorseseră recent în ţară, după ce luptaseră de partea proruşilor, în Ucraina. Pare improbabil ca acest lucru să fie o coincidenţă, notează Daily Beast.

La momentul descoperirii, luni, autorităţile au transmis că nu aveau o idee clară pentru ce anume Matra Super 530 F sau oricare dintre armele descoperite ar fi trebuit să fie folosite. Cei arestaţi în această săptămână – doi italieni şi un cetăţean elveţian – au spus că nu fac parte din niciun partid politic, în ciuda faptului că unul dintre ei a fost candidat din partea formaţiunii Forza Nuova, cel mai radical grup de dreapta din Italia.

Ulterior, marţi, ministrul de Interne şi vicepremierul  Matteo Salvini, care face parte el însuşi din extrema-dreaptă şi care a devenit cel mai cunoscut politician italian, a precizat că armele erau destinate pentru a fi folosite împotriva sa şi că el a anunţat poliţia după ce serviciul său secret l-a informat cu referire la ameninţare.

„Am semnalizat acest lucru“, a spus el marţi. „A fost una dintre numeroasele ameninţări la viaţa mea pe care le primesc în fiecare zi. Serviciul secret a vorbit despre un grup ucrainean care mi-a ameninţat viaţa. Mă bucur că asta a dus la descoperirea arsenalului unui dement“.

Poliţia, care a lucrat sub conducerea ministrului de Interne şi, propriu-zis, Salvini, nu a putut nici să confirme, nici să nege afirmaţia. „Salvini este şeful poliţiei, aşadar vorbeşte în numele acestei forţe“, a declarat pentru Daily Beast un purtător de cuvânt al poliţiei.

Este cu siguranţă convenabil pentru Salvini să spună că neonaziştii îl vor mort. Liderul italian a fost în ultima vreme intens criticat pentru retorica sa naţionalistă şi anti-imigraţie şi pentru lupta sa continuă cu cei care vor să salveze migranţii de pe mare. Politica sa a porturilor închise a dus la un număr din ce în ce mai mic de africani şi persoane din Orientul Mijlociu care intră în Italia, deşi l-a adus şi în atenţia activiştilor pentru drepturile omului, care-i aseamănă politicile cu acţiunile preşedintelui american Donald Trump.

Salvini s-a distanţat de multă vreme de cele mai radicale facţiuni ale extremei-drepte italiene, inclusiv de Forza Nuova, care e implicată în descoperirile făcute luni. Însă grupul este un susţinător vocal al lui Salvini şi este deseori reprezentat la mitingurile vicepremierului. O astfel de ameninţare directă ar contrazice aceast element.

Înainte ca Salvini să susţină că el urma să fie ţinta armamentului, care includea 800 de cartuşe, 26 de pistoale, 20 de baionete şi peste 300 de componente de armament ca amortizoare de zgomot şi lunete cu rază lungă din Austria, Germania şi SUA, poliţia lua în considerare un alt motiv.

O sursă din ramura antitero din Torino, denumită DIGOS, a declarat pentru Daily Beast că ei credeau că armele sunt pe piaţă pentru a ajuta forţele susţinute de ruşi în lupta din Ucraina. Unul dintre bărbaţii arestaţi, un cetăţean elveţian pe care presa italiană l-a numit Alessandro Monti, avea o afacere de vânzare şi cumpărare de părţi de avioane în Bissone, Elveţia, şi a fost auzit cum încerca să vândă racheta aer-aer pentru o sumă de aproximativ 500.000 de dolari unor cumpărători care susţineau trupele proruse. „Am acţionat acum şi nu mai târziu ca să găsim mai multe, pentru că mutaseră arma mai mare în apropiere de un aeroport“, a precizat sursa.

Daily Beast a scris la începutul acestui an despre o anchetă italiană care arăta că Vladimir Putin a canalizat în jur de 65 de milioane de dolari către Salvini prin intermediul unei companii ruse către o companie italiană de stat, Eni, de care Salvini este parţial responsabil, în rolul său de ministru de Interne. O înregistrare care a apărut săptămâna trecută pare să demonstreze cel puţin că o parte dintre acuzaţii sunt adevărate. Luni, prietenul apropiat al lui Salvini, Gianluca Savoini a dat declaraţii procurorilor care anchetează cazul.

Dacă armele neonaziste erau cu adevărat menite pentru luptătorii proruşi din Ucraina, aşa cum a sugerat iniţial investigţia, înainte ca Salvini să spună că el era ţinta, ar putea însemna şi mai multe probleme pentru Salvini.

Şi, deşi ar fi fost menţionate în ameninţări cu moartea la adresa liderului de dreapta, acum este imposibil de confirmat acest lucru, pentru că, după cum oficialul poliţiei din Torino a sugerat, Salvini controlează mesajul public. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite