Quim Torra, ales preşedinte al Cataloniei după cinci luni de impas

Quim Torra, ales preşedinte al Cataloniei după cinci luni de impas

Quim Torra salutând alegerea sa în postul de preşedinte al Generalitat FOTO EPA-EFE

Parlamentul regional de la Barcelona l-a ales luni pe Quim Torra, candidatul formaţiunilor separatiste, în postul de preşedinte al Executivului Cataloniei, transmite Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Candidatura lui Quim Torra a fost propusă joi de preşedintele destituit al Cataloniei, Carles Puigdemont. Sâmbătă, în cursul primului scrutin, Torra nu a reuşit să strângă majoritatea absolută de 68 de voturi din cele 135.

Luni, în cursul celui de-al doilea scrutin, a avut nevoie de majoritatea relativă. Într-un final, Quim Torra a fost ales cu 66 de voturi pentru şi 65 împotrivă. Patru parlamentari s-au abţinut de la vot, toţii fiind membri ai partidului de extrema stângă CUP.

Quim Torra este un editor în vârstă de 55 de ani şi un nou venit în politică. Un separatist convins, el a promis că va continua „construcţia unui stat independent“ al Cataloniei.

Alegerea sa pune capăt celor cinci luni de impas după anticipatele convocate în Catalonia de către Guvernul central de la Madrid în urma plasării sub tutelă a acestei regiuni care a încercat, fără succes, să-şi proclame independenţa la sfârşitul anului trecut, notează AFP.

citeste totul despre: