QAnon în Europa. Populişti, protestatari, conspiraţionişti: cum îmbrăţişează bătrânul continent ultima teorie conspiraţionistă a Americii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
QAnon la un miting pro-Trump FOTO EPA-EFE
QAnon la un miting pro-Trump FOTO EPA-EFE

QAnon a traversat Atlanticul şi a ajuns în Europa, unde a găsit teren fertil în cadrul unor grupuri de manifestanţi anti-restricţii, populişti şi conspiraţionişti. În Franţa a însufleţit în bună măsură Vestele Galbene, în Italia a prins rădăcini în rândul contestatarilor vaccinării, în Marea Britanie şi-a găsit un loc printre militanţii pro-Brexit.

La prima vedere, nu este o potrivire naturală. Teoria conspiraţionistă americană - acum cu milioane de adepţi în lumea întreagă - pretinde existenţa unei vaste reţele globale care caută să-l submineze pe preşedintele Donald Trump. Şi erijează ideea cvasireligioasă conform căreia un mare salvator, ajutat de „Q”, un autor anonim care a dat şi numele mişcării, va răpune forţele întunecate din spatele acestui complot. O idee transmisă combinând retorica statului paralel cu mesajele anti-carantină, antisemite şi insinuarea existenţei unui vast cerc pedofil printre elitele globale. Adepţii lui Q văd ziua de 3 noiembrie 2020, ziua alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, ca pe una a judecăţii, după care mii de membri ai ocultei globale vor fi trimişi în închisori datorită acţiunilor unor justiţiari patrioţi din întreaga lume.

Apărută în 2017 în online-ul american, QAnon a făcut primii paşi în Europa un an mai târziu printr-o serie de grupuri de Facebook şi site-uri aparţinând în mare parte unor comunităţi de extremă dreapta din Regatul Unit şi Germania. Şi a luat avânt în contextul pandemiei de COVID-19, în pofida măsurilor de blocare luate împotriva adepţilor săi de către reţelele de socializare, scrie Politico într-o analiză asupra prezenţei QAnon pe bătrânul continent.

„Trezeşte-te, nu este vorba de virus, urmează Marea Resetare!”, anunţă, pe 14 octombrie, un grup britanic de Facebook legat de QAnon. Mesajul încearcă să inoculeze o legătură între un eveniment despre afaceri durabile promovat de prinţul Charles şi teoria conspiraţionistă precum că o revizuire a ordinii globale este iminentă.

Conform Politico, QAnon este atractivă atât pentru extremiştii de stânga din Europa, cât şi pentru cei de dreapta. Şi este, totodată, foarte mobilizatoare pentru minoritatea vocală care se opune eforturilor de combatere a noului coronavirus. De fapt, teoriile ei s-au făcut auzite în timpul numeroaselor proteste anti-lockdown din întreaga Europă.

Jonathan Bright, cercetător principal la Oxford Internet Institute, are un răspuns pentru manifestarea acestui fenomen. „Când simţi că pierzi controlul asupra vieţii tale, eşti mai predispus să crezi în astfel de teorii conspiraţioniste”, afirmă cercetătorul britanic.

În Europa, QAnon capătă nuanţe specifice. De exemplu, adepţii QAnon din Germania o acuză pe Angela Merkel, cancelarul lor, că este o marionetă a elitei globale. În plus, ei, susţin că pandemia de COVID-19 este supraevaluată, iar măsurile naţionale de blocare nu sunt democratice, relevă Politico.

„Încă de la criza refugiaţilor, în sfera conspiraţiei şi a extremei drepte, Merkel este inamicul principal”, explică Jakob Guhl, cercetător la Institutul pentru Dialog Strategic, care monitorizează mişcările extremiste din Germania. „Trump este văzut ca un eliberator de regimul Merkel”, subliniază el.

În afară de Vestele Galbene, QAnon prinde în Franţa mai ales în rândul comunităţii anti-vaccin, bine organizată online şi cea mai vocală împotriva restricţiilor. Grupuri de pe Facebook ale acestei comunităţi îl promovează insistent pe medicul Didier Raoult, care pledează pentru folosirea hidroxiclorochinei ca medicament anti-COVID-19 în pofida rezultatelor neconcludente. Indiferent de eficienţa sau ineficienţa medicamentului, Raoult a fost persoana potrivită pentru a fi erijată într-un războinic anti-Macron.

În ciuda rădăcinilor sale digitale, QAnon şi-a extins orizontul şi în lumea reală. Într-o călătorie cu autocarul la un marş anti-5G - tehnologia de telecomunicaţii văzută de unii fără nicio dovadă drept un factor de răspândire a noului coronavirus -, două femei de vârstă mijlocie din Franţa conversează sărind de la o teorie a conspiraţiei la alta fără să ştie că dialogul lor poartă amprenta ideilor vehiculate de Q. Una dintre ele a fost ademenită recent, după ce a văzut un filmuleţ pe YouTube despre cum Donald Trump - de care nu îi plăcuse la început - luptă în secret împotriva unei reţele globale de pedofilie, scrie Elisa Braun pentru Politico.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite