Putin îi face reproşuri lui Macron: Nu vrem proteste de tip „veste galbene” la noi acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Putin i-a făcut luni reproşuri omologului său francez, spunând că el nu doreşte ca şi în ţara sa protestele să escaladeze precum în Franţa, observaţia sa venind ca răspuns la sugestia lui Emmanuel Macron ca preşedintele rus să respecte principiile democratice în privinţa manifestaţiilor de la Moscova.

Macron, care l-a primit pe Putin la reşedinţa sa din sudul Franţei cu cinci zile înainte de summitul G7 al naţiunilor bogate, este dornic să arate Moscovei că nu este ostracizată chiar dacă a fost exclusă din G7 după anexarea Crimeii în 2014, relatează Reuters.

Deşi discuţiile s-au axat pe crizele internaţionale, Macron a încercat să pună pe tapet situaţia internă a Rusiei. La Moscova au loc proteste de peste o lună după ce autorităţile au exclus zeci de candidaţi ai opoziţiei de la scrutinul pentru alegerile municipale din septembrie.

„În această vară am făcut apel la libertatea de a protesta, libertatea de exprimare, libertatea de opinie şi libertatea de a participa la alegeri, care ar trebui respectate pe deplin în Rusia, ca în orice altă ţară membră a Consiliului Europei”, a declarat Macron în cadrul unei conferinţe de presă dinaintea întâlnirii bilaterale.

Iniţial Putin a ignorat comentariul ca să riposteze prompt după ce a fost întrebat în legătură cu protestele de la Moscova. Situaţia e gestionată conform legii, a spus el, care nu s-a oprit aici şi a spus tranşant că nu vrea ca şi în Rusia lucrurile să degenereze precum în Franţa.

 „Cunoaştem cu toţii incidentele legate de aşa-numitele veste galbene în urma cărora, potrivit calculelor noastre, 11 oameni au fost ucişi şi alţi 2.500 au fost răniţi”, a spus Putin.

„Nu ne dorim ca incidente de asemenea natură să aibă loc în capitala Rusiei, astfel că vom face ce putem să ne asigurăm că situaţia politică de la noi de acasă se desfăşoară strict în limitele legii”, a precizat preşedintele rus.

Macron a răspuns că comparaţia cu Franţa nu este un adecvată, pentru că protestatarii veste galbene au fost liberi să candideze la alegerile europene şi că o vor face la fel de liber şi în alegerile muncipale şi este „foarte bine” că se întâmplă asta.

„Mă bucur că ei se exprimă liber în cadrul alegerilor, întrucât asta diminuează confruntările. Pentru că în ţara noastră oamenii se pot exprima liber, pot protesta şi merge la alegeri în deplină libertate, a adăugat Macron.

De când a devenit preşedintele Franţei în 2017, Macron a adoptat o atitudine de fermitate faţă de Putin totodată încercând să determine Moscova să-şi domolească tonul în privinţa uproblemelor internaţionale pentru a „ancora” Rusia la Europa.

Izbucnite în noiembrie pe fondul creşterii taxelor la combustibil  protestele vestelor galbene au degenerat transformându-se într-o revoltă violentă faţă de politicieni şi guvern acuzaţi că nu sunt conectaţi la nevoile populaţiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite