Putin refuză să-şi scoată cizmele din Ucraina şi îşi susţine poziţia cu o previziune forţată: „Ar fi Srebreniţa“

Putin refuză să-şi scoată cizmele din Ucraina şi îşi susţine poziţia cu o previziune forţată: „Ar fi Srebreniţa“

Preşedintele rus Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

În timp ce o parte a presei îl prezintă pe Vladimir Zelenski „victorios“ la prima sa reuniune cu Vladimir Putin, liderul de la Kremlin se opune revenirii frontierei dintre estul Ucrainei şi Rusia sub controlul total al Kievului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vladimir Putin se opune revenirii segmentului de frontieră din estul Ucrainei cu Rusia sub controlul total al Kievului. Mai mult, liderul de la Kremlin insinuează posibilitatea producerii unui masacru în regiunile separatiste din estul Ucrainei de amploarea celui comis în iulie 1995 la Srebreniţa. În opinia sa, locuitorii din Doneţk şi Lugansk ar putea deveni ţintele forţelor guvernamentale de la Kiev dacă acestea din urmă îşi vor asigura controlul asupra frontierei.

„Legea amnistiei încă nu a trecut, în timp ce partea ucraineană continuă să insiste: «Daţi-ne ocazia să închidem graniţa folosind trupele noastre». Dar îmi pot imagina ce s-ar întâmpla pe urmă. Ar fi Srebreniţa, pur şi simplu“, a spus preşedintele rus marţi, a doua zi de la întrevederea sa la Paris cu Zelenski în prezenţa preşedintelui francez Emmanuel Macron şi cancelarului german Angela Merkel.

La Srebreniţa, forţele sârbe bosniace au masacrat în jur de 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani în iulie 1995.

Conflictul armat din estul Ucrainei, început în urmă cu peste cinci ani între trupele guvernamentale şi rebelii separatişti proruşi, a provocat moartea a 13.000 de persoane până acum şi a declanşat cea mai gravă criză în relaţiile Rusiei cu Occidentul de la sfârşitul Războiului Rece.

La Paris, Putin şi Zelenski au convenit asupra unui schimb de prizonieri şi retragerii din trei zone. Statutul regiunii rămâne însă o problemă nerezolvată.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: