Putin refuză să-şi scoată cizmele din Ucraina şi îşi susţine poziţia cu o previziune forţată: „Ar fi Srebreniţa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Preşedintele rus Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

În timp ce o parte a presei îl prezintă pe Vladimir Zelenski „victorios“ la prima sa reuniune cu Vladimir Putin, liderul de la Kremlin se opune revenirii frontierei dintre estul Ucrainei şi Rusia sub controlul total al Kievului.

Vladimir Putin se opune revenirii segmentului de frontieră din estul Ucrainei cu Rusia sub controlul total al Kievului. Mai mult, liderul de la Kremlin insinuează posibilitatea producerii unui masacru în regiunile separatiste din estul Ucrainei de amploarea celui comis în iulie 1995 la Srebreniţa. În opinia sa, locuitorii din Doneţk şi Lugansk ar putea deveni ţintele forţelor guvernamentale de la Kiev dacă acestea din urmă îşi vor asigura controlul asupra frontierei.

„Legea amnistiei încă nu a trecut, în timp ce partea ucraineană continuă să insiste: «Daţi-ne ocazia să închidem graniţa folosind trupele noastre». Dar îmi pot imagina ce s-ar întâmpla pe urmă. Ar fi Srebreniţa, pur şi simplu“, a spus preşedintele rus marţi, a doua zi de la întrevederea sa la Paris cu Zelenski în prezenţa preşedintelui francez Emmanuel Macron şi cancelarului german Angela Merkel.

La Srebreniţa, forţele sârbe bosniace au masacrat în jur de 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani în iulie 1995.

Conflictul armat din estul Ucrainei, început în urmă cu peste cinci ani între trupele guvernamentale şi rebelii separatişti proruşi, a provocat moartea a 13.000 de persoane până acum şi a declanşat cea mai gravă criză în relaţiile Rusiei cu Occidentul de la sfârşitul Războiului Rece.

La Paris, Putin şi Zelenski au convenit asupra unui schimb de prizonieri şi retragerii din trei zone. Statutul regiunii rămâne însă o problemă nerezolvată.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite