Putin nu mai are nicio emoţie: gazoductul Nord Stream 2 va fi finalizat. Acordul Washington-Berlin adânceşte îngrijorarea Kievului şi a Varşoviei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nord Stream 2 FOTO EPA-EFE
Nord Stream 2 FOTO EPA-EFE

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi cancelarul german, Angela Merkel, şi-au exprimat satisfacţia în legătură cu progresul gazoductului Nord Stream 2 dintre ţările lor, a anunţat miercuri Kremlinul, după anunţul unui acord între Berlin şi Washington cu privire la acest subiect.

Cei doi „lideri sunt satisfăcuţi să vadă că construcţia Nord Stream 2 este pe punctul de a fi încheiată”, a declarat Kremlinul după o conversaţie telefonică între Vladimir Putin şi Angela Merkel.

Preşedintele rus a salutat, potrivit Kremlinului, „angajamentul” Berlinului de a duce la îndeplinire acest proiect. El a insistat asupra aspectului „pur comercial” al gazoductului, prezentat ca o garanţie pentru aprovizionarea cu energie a Germaniei şi, în general, a Uniunii Europene (UE).

Victoria Nuland, asistentă a secretarului american de stat responsabilă de estul Europei, a declarat miercuri că Nord Stream 2 este „un gazoduct greşit”, dar că Washingtonul şi Berlinul au căzut de acord asupra adoptării de sancţiuni pentru Rusia în cazul în care Moscova încearcă să şantajeze Ucraina.

De asemenea, acordul promite ca Washingtonul şi Berlinul se vor angaja să permită prelungirea măsurilor care garantează trecerea prin Ucraina a gazelor ruseşti.

Gazoductul de 1.230 de kilometri de sub Marea Baltică este aproape finalizat şi, când va deveni funcţional, va dubla cantitatea de gaz exportată de Rusia către Germania.

Ucraina susţine că Nord Stream 2 reprezintă un pericol vital pentru securitatea naţională. Aflată din 2014 într-un război cu separatiştii din est sprijiniţi de Rusia, Ucraina se teme de o invazie a Rusiei în momentul în care gazoductul va fi complet funcţional, notează BBC. Dincolo de acestă temerere, Kievul are certitudinea pierderii a aproximativ 3 miliarde de dolari de pe urma scăderii taxelor percepute pentru tranzitul gazului rusesc pe teritoriul Ucrainei.

Polonia se opune la rândul ei gazoductului, susţinând că reprezintă o ameninţare semnificativă pentru securitatea Europei centrale şi de est. „O astfel de decizie creează noi ameninţări pentru Ucraina şi Europa Centrală, la nivel politic, militar şi energetic”, au declarat într-un comunicat comun miniştrii de externe ai Ucrainei şi Poloniei, Dmitro Kuleba şi Zbygniew Rau.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite