Putin şi Merkel s-au reîntâlnit la Soci într-un context dominat de dosarul nuclear iranian. Siria, Ucraina şi Nord Stream 2, alte teme de discuţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un context în care Moscova şi europenii fac eforturi pentru salvarea acordului nuclear iranian, Vladimir Putin a primit-o vineri la Soci pe Angela Merkel. Este vorba de prima întâlnire directă din ultimul an între preşedintele rus şi cancelarul german.

Această întrevedere ar urma să-i permită liderului de la Kremlin, care s-a impus în ultimii ani ca un actor major în Orientul Mijlociu, să exercite presiuni pentru relansarea procesului politic în Siria, comentează AFP.

Înainte de primirea cancelarului german, apoi săptămâna viitoare a preşedintelui francez Emmanuel Macron, Vladimir Putin s-a întâlnit joi, tot la Soci, cu liderul sirian Bashar al-Assad. Cei doi au evocat aspecte legate de perioada post-conflict din Siria, cum ar fi viitorul politic, procesul de reconstrucţie şi revenirea refugiaţilor.

În ceea ce priveşte dosarul iranian, acesta a fost văzut ca punctul principal al discuţiei dintre Putin şi Merkel. Cancelarul german a venit la Soci după summitul de la Sofia, în cursul căruia europenii au făcut front comun împotriva deciziei preşedintelui american Donald Trump de a-şi retrage ţara din acordul nuclear cu Teheranul.

Acest dosar este un subiect rar de apropiere între europeni şi Moscova, ale căror relaţii au fost afectate ani îndelungaţi din cauza unor dezacorduri legate de conflictul sirian, anexarea Crimeei, războiul din estul Ucrainei, dar şi de otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal pe teritoriul britanic.

În cadrul acordului semnat în vara lui 2015, Iranul a acceptat să-şi restrângă programul nuclear şi s-a angajat să nu va mai încerce să obţină bomba atomică în schimbul ridicării parţiale a sancţiunilor internaţionale.

Europenii vor să evite cu orice preţ ca Teheranul să renunţe la acord şi să-şi reia programul de înarmare nucleară. Ei doresc de asemenea să-şi protejeze investiţiile în Iran, ameninţate ca urmare a reintroducerii sancţiunilor economice americane.

„Toţi cei din UE împărtăşesc punctul de vedere că acordul nu este perfect, dar că ar trebui să rămânem în acest acord şi să continuăm negocierile cu Iranul pe alte teme, cum ar fi rachetele balistice“, a pledat joi Angela Merkel.

Aliată a Teheranului, mai ales în sprijinul acordat în Siria regimului Bashar al-Assad, Rusia a intensificat în ultimele zile contactele diplomatice pentru a încerca să menţină acordul nuclear. Moscova consideră acest acord ca fiind „crucial atât pentru stabilitatea regională, cât şi pentru stabilitatea întregii lumi“.

Ultima întâlnire bilaterală Putin-Merkel a avut loc tot la Soci, în mai 2017.

În afară de Siria şi dosarul iranian, cei doi lideri au avut pe agendă situaţia din Ucraina şi construcţia gazoductului Nord Stream 2, un proiect contestat de Uniunea Europeană şi Statele Unite.

Potrivit cancelarului german, ţara sa are un interes strategic în a avea relaţii bune cu Rusia.

Merkel a subliniat, totodată, necesitatea continuării tranzitului de gaz pe teritoriul Ucrainei chiar şi după finalizarea gazoductului Nord Stream.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite