Putin va avea la Kiev un alt tip de interlocutor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Harnagea, fost lider al Serviciului de Informaţii Externe confirma, la emisiunea "Valori euroatlantice", înregistrată înainte de difuzarea primelor rezultate, ale alegerilor prezidenţiale din Ucraina, că Petro Poroşenko este prezidenţiabilul ce va purta laurii victoriei la Kiev.
Cătălin Harnagea, fost lider al Serviciului de Informaţii Externe confirma, la emisiunea "Valori euroatlantice", înregistrată înainte de difuzarea primelor rezultate, ale alegerilor prezidenţiale din Ucraina, că Petro Poroşenko este prezidenţiabilul ce va purta laurii victoriei la Kiev.

La Kiev se profilează apariţia unui preşedinte puternic, unul sprijinit de majoritatea cetăţenilor europeni din Ucraina, stat partener al NATO. Rămân a fi confirmate, oficial, estimările iniţiale, conform cărora, în primul tur de scrutin, miliardarul Petro Poroşenko a obţinut victoria decisivă. Dar...

...dincolo de cele 55% din voturile estimate a fi fost obţinute de Poroşenko, la prima chemare a alegătorilor ucraineni la voturi, dincolo de promisiunea sa, că va genera conexiuni pragmatice, mai bune, cu Uniunea Europeană şi va restaura un climat de pace în partea răsăriteană a Ucrainei, un lucru este cert.

Putin va avea la Kiev un alt tip de interlocutor.

Bogat, stăpân pe el, dornic ca Ucraina să aibă un drum european, conştient că trebuie găsite soluţii pentru zona estică, acolo unde serviciul rus de informaţii a creat un curent favorabil secesiunii iniţiale, apoi dezirabilei, la Kremlin, a integrării în Federaţia Rusă.

Rămâne de văzut cât va rezista, în postura de preşedinte, miliardarul Poroşenko.

Dorinţele sale, de sprijinire a alegerilor parlamentare, la finele acestui an, în Ucraina, refuzul reiterat de a recunoaşte ocuparea samavolnică, manu militari, a peninsulei Crimeea, determinarea de a apăra hotarele iniţiale, integritatea teritorială şi suveranitatea statului ucrainean, fac din el inamicul public numărul 1 pentru Kremlin.

Din fericire, probabilul viitor preşedinte al Ucrainei, menţionat mai sus, nu este singur, de vreme ce Barack Obama - deţinătorul Premiului Nobel pentru Pace, adeptul represaliilor preponderent economice, ale statelor aliate, versus agresiunea imperialistă a Federaţiei Ruse, contra Ucrainei - a afirmat că voturile ucrainenilor au indicat un pas înainte pe calea unificării ţării.

Oficial, printr-o declaraţie publică anterioară cunoaşterii rezultatelor numărării voturilor exprimate pe 25 mai, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat că va respecta rezultatul alegerilor din Ucraina.

Glumă bună de Radio Erevan, dovadă fiind voinţa separatiştilor din haiduciile numite Doneţk şi Lugansk, de a forma o singură republică.

Cine crede că Putin se va împiedica în Poroşenko se înşală.

Un dialog, purtat şi pe această temă, am iniţiat cu ex-liderul Serviciului de Informaţii Externe, Cătălin Harnagea, un conaţional bine cumpănit, care vă oferă o perspectivă inedită: 

Nota bene:

Mulţumesc frumos conaţionalilor Olga Croitoru,

Luiza Andronache şi Andrei Ciurcă,

pentru sprijinul oferit în realizarea acestui demers publicistic.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite