Putin, după întâlnirea cu Biden: Ambasadorii rus şi american se întorc la posturi la Washington şi la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladmir Putin şi Joe Biden, întâlnire de patru ore la Geneva
Vladmir Putin şi Joe Biden, întâlnire de patru ore la Geneva

Preşedintele rus Vladimir Putin anunţă miercuri, într-o conferinţă de presă, la Geneva, că, împreună cu preşedintele Joe Biden, a hotărât ca ambasadorii să revină la posturi la Moscova şi Washingtonul, în vederea unei calmări a tensiunilor, relatează The Associated Press.

Revenirea la post a ambasadorilor urmează să aibă loc în urma unei înfruntări diplomatice dure care a condus la reducerea personalului diplomatic.

Ambasadorul rus în Statele Unite Anatoli Antonov a fost rechemat de la Washington în urmă cu aproximativ trei luni, după ce Biden l-a catalogat pe Putin drept un ”criminal”.

Ambasadorul american în Rusia John Sullivan a plecat de la Moscova în urmă cu aproape două luni, după ce Rusia i-a sugerat să se întoarcă la Washngton la consultări.

Preşedintele rus Vladimir Putin a dat asigurări miercuri că Statele Unite nu trebuie să se îngrijoreze în legătură cu o militarizare rusă în Arctica, o regiune strategică în care Rusia nu îşi ascunde ambiţiile, relatează AFP.

"Preocupările părţii americane cu privire la o militarizare nu au niciun fundament", a declarat Putin presei, după întrevederea la nivel înalt cu Biden, afirmând că dimpotrivă este convins că "trebuie să cooperăm".

Potrivit preşedintelui Putin, Rusia nu face ''nimic nou'' în regiune, ci doar repară ''infrastructuri distruse'' după căderea URSS.

 El a dat asigurări miercuri că Rusia intenţionează să ''respecte pe deplin standardele juridice internaţionale'' în Arctica.Rusia este interesată în mod special de exploatarea rutei maritime din nord-est. "Suntem pregătiţi să ajutăm toate companiile pentru dezvoltarea rutei maritime a Nordului", a precizat Putin. 

Acord în vederea unor negocieri ruso-americane privind o limitare a proliferării nucleare

Putin a mai spus că Rusia şi Statele Unite au ajuns la un acord în vederea unor negocieri ruso-americane cu privire la o limitare a proliferării armamentului nuclear. Putin anunţă că a convenit cu Biden ca Departamentul de Stat american şi Ministerul rus de Externe să coopereze în vederea acestor negocieri.Moscova se declară pregătită să includă în aceste negocieri viitoarele sale arme ”apocaliptice” - ca de exemplu  drona submarină cu propulsie atomică şi înarmată cu arma nuxcleară Poseidon şi racheta de croazieră cu propulsie nucleară Burevestnik -, cu condiţia ca Statele Unite să facă la fel cu apărarea sa antirachetă şi posibile arme spaţiale.

 Consultări cu privire la securitatea cibernetică

 ”Noi credem că securitatea cibernetică este importantă pentru lume, în general, pentru Statele Unite în particular, dar şi pentru Rusia”, a declarat el în urma unui summit cu locatarul Casei Albe.

Atât Rusia, cât şi Statele Unite ”este necesar să abandoneze diverse insinuări, să discute la nivel de experţi şi să înceapă să lucreze în interesul Statelor Unite şi Rusiei”, îndeamnă el.

”Cele mai multe atacuri cibernetice din lume au loc din regatul cibernetic Statele Unite”, acuză Putin, care apreciază că atacurile din Canada şi din Regatul Unit urmează pe poziţia a doua şi a treia.

Însă cele mai dăunătoare atacuri cibernetice au fost atribuite de către Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) serviciilor militare ruse de spionaj (GRU) - ca de exemplu atacul cu virusul NotPetya, care a cauzat pagube economice estimate la zece miliarde de dolari în 2017, care a vizat companii ca gigantul Maersk, laboratorul farmaceutic Merck şi întreprinderea alimentară Mondolez.

Atât Statele Unite, cât şi Canada şi Regatul Unit efectuează operaţiuni de spionaj cibernetic, însă cele mai dăunătoare atacuri cibernetice au fost comise fie de către hackeri susţinuţi de statul rus, fie de către infractori în domeniul ransomware rusofoni, care acţionează în deplină impunitate atât în Rusia, cât şi în ţări aliate Moscovei.

Preşedintele rus Vladimir Putin apreciază miercuri, la Geneva, în urma unui summit cu omologul său american Joe Biden, că opozantul politic rus Aleksei Navalnîi a primit ceea ce a meritat atunci când a fost condamnat la închisoare, relatează The Associated Press.

 Putin a subliniat miercuri, la Geneva, că Navalnîi a fost pedepsit din cauză că a încălcat condiţiile probaţiunii.

El insistă că Navalnîi ştia că riscă închisoarea atunci când s-a întors în Rusia.

”El a acţionat în mod deliberat pentru a fi arestat”, declară Putin, care nu a pronunţat niciodată numele opozantului politic.

Întâlnirea preşedintelui american Joe Biden cu Vladimir Putin, la Geneva. Cei doi şefi de stat s-au întâlnit timp de apropae patru ore, mai întâi într-o reuniune restrânsă, iar apoi într-o întâlnire mai largă, cu oficiali din ambele tabere, care a durat aproximativ 65 de minute. 

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, şi omologul său rus, Vladimir Putin, au avut , ieri, la Geneva, prima întâlnire faţă în faţă. Cei doi lideri, care au sosit la Villa La Grange la câteva minute diferenţă, au fost întâmpinaţi de preşedintele elveţian Guy Parmelin, care le-a urat succes în discuţii. Ei au apărut la intrarea  împodobită cu steaguri americane, elveţiene şi ruseşti, şi-au strâns mâna şi apoi au intrat la discuţii. Înainte de aceasta, au avut un scurt dialog în faţa presei. „Este întotdeauna mai bine să ne întâlnim faţă în faţă“, a spus Biden. „Domnule preşedinte, doresc să vă mulţumesc pentru iniţiativa de a ne întâlni astăzi“, a răspuns Putin. Preşedintele rus şi-a exprimat speranţa că întâlnirea va fi „productivă“', în timp ce preşedintele american a menţionat că ei vor încerca la acest summit să determine zonele de cooperare şi de interes reciproc.

Îmbrânceli între jurnalişti şi securitate

Organizatorii summitului au acordat acces presei în sala summitului timp de câteva minute, pentru ca jurnalişti să poată filma şi pune întrebări înainte de începerea discuţiilor. Însă forţe de securitate ruse şi americane au blocat, iniţial, accesul jurnaliştilor. Astfel, în sală, a domnit haosul timp de câteva minute. Jurnalişti americani au denunţă faptul că agenţi ruşi de securitate şi jurnalişti ruşi i-au tras de braţe şi de haine înapoi. Unii dintre ei au încercat însă să-şi crioască drum,  iar un jurnalist american a fost trântit la pământ. Biden şi Putin au stat asistat stânjeniţi apoi au au râs pe seama momnetului de înghesuială.

Surprinzător, Putin nu a mai întârziat

Preşedintele Putin a sosit „aproape la timp” pentru întâlnirea sa cu Biden la 13:04. ora locală , scrie „The Washington Post“ . Momentul a atras atenţia experţilor, având în vedere că,  după cum a remarcat fostul ambasador al SUA în Rusia, Michael McFaul, Putin „are obiceiul de a se prezenta târziu la întâlniri“. De exemplu, preşedintele rus a întârziat 45 de minute când s-a întâlnit cu fostul preşedinte Donald Trump la Helsinki în 2018 şi l-a făcut să aştepte trei ore pe secretarul de stat de atunci, John Kerry, în 2013, şi mai mult de patru ore pe cancelarul german Angela Merkel, în 2014. Jonathan Karl, de la ABC News, a comentat:  „Nu vă pot spune la câte evenimente am mers şi  Putin i-a ţinut pe americani să aştepte. Este un joc de putere“. Faptul că Putin a sosit la timp pentru acest summit este „un indiciu“ că „vrea să reducă temperatura acestui conflict“.

Fostul ambasador american în Rusia Michael McFaul spune că ”poate ghici” de ce preşedinţii american Joe Biden şi rus Vladimir Putin nu susţin o conferinţă de presă comună în urma summitului lor la Geneva, miercuri, relatează The Associated Press. 

 Ultima conferinţă de presă a lui Putin cu un preşedinte american - Donald Trump, la Heksinki, în 2018 - ”a fost teribilă pentru interesele naţionale ale Americii”, declară McFaul, care a fost ambasador la Moscova în perioada 2012-2014.

Conferinţa de presă comună de la Helsinki este considerată o ”victorie” a lui Putin, după ce Trump l-a susţinut pe liderul de Kremlin împotriva serviciilor americane de informaţii care-l acuză de amestec în alegerile prezidenţiale americane.

Casa Albă a refuzat o conferinţă de presă comună Biden-Putin în urma summitului de la Geneva, pentru a nu-l promova pe Putin, după ce Biden şi-a îndemnat aliaţii europeni să exercite presiuni asupra acestuia în numeroase dosare.

Navalnîi, „eroul“ Genevei

Oraşul Genava l-a întâmpinat pe liderul de la Kremlin cu bannere de pe care ”zâmbea” opozantul rus Aleksei Navalnîi, descris drept ”eroul vremurilor noastre”. Câtiva protestatari paşnici au manifestat pe străzile oraşului eleveţian cerând eliberarea opozantului şi acuzându-l pe liderul de la Kremlin de încălcarea drepturilor omului .

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite