Putin, înfierat: un avocat îi cere să-şi asume vina şi să prezinte scuze familiilor victimelor cursei MH17, doborâte acum trei ani în estul Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un avocat i-a cerut miercuri preşedintelui rus Vladimir Putin să-şi asume responsabilitatea faţă de victimele zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines doborât în Ucraina, o tragedie soldată cu 298 de morţi, relatează AFP.

Clienţii mei au aşteptat trei ani, domnule Putin. Nu există nici acum un responsabil“, şi-a exprimat regretul, într-un interviu pentru cotidianul „Sydney Morning Herald“, avocatul american Jerome Skinner, care reprezintă familiile victimelor originare din Australia, Malaysia, Noua Zeelandă şi Olanda.

„Nu credeţi că o asemenea tragedie merită o explicaţie? Sunteţi singurul care puteţi să schimbaţi acest lucru“, a continuat avocatul. 

„Voi sesiza Curtea Europeană pentru Drepturile Omului şi orice jurisdicţie disponibilă pentru ca preşedinţia rusă să dea explicaţii. Acceptaţi o întrevedere cu mine şi prezentaţi-vă onorabil scuze de la victimele tragediei“, a adăugat el.

Cei 298 de pasageri şi membri ai echipajului au murit cu toţii după ce avionul Boeing 777 ce făcea legătura între Amsterdam şi Kuala Lumpur a fost doborât de o rachetă, la 17 iulie 2014, în estul Ucrainei, o regiune afectată de o rebeliune prorusă, aminteşte AFP, potrivit Agerpres.

Echipa de investigaţie comună (JIT) a stabilit că aparatul a fost lovit de o rachetă de tip BUK adusă din Rusia şi trasă dintr-o zonă de luptă aflată sub controlul rebelilor proruşi, însă Moscova a negat în permanenţă orice implicare.

Anchetatorii au identificat în jur de o sută de persoane care „au jucat un rol activ în acea dramă“, însă niciun suspect nu a fost arestat până acum.

Aceste persoane vor fi judecate în Olanda, potrivit unui anunţ făcut miercuri de ministrul olandez de Externe Bert Koenders.

În urma acestui anunţ, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a dat asigurări că ţara sa îşi va aduce contribuţia şi va ajuta Olanda „pe cât va fi posibil pentru ca cei vinovaţi (de producerea dramei) să fie pedepsiţi rapid“. Pe pagina sa de Facebook, Poroşenko a acuzat din nou Rusia că blochează înfiinţarea unui tribunal internaţional sub egida ONU.

Anchetatorii s-au abţinut să desemneze un vinovat şi nu au acuzat direct Moscova de furnizarea rachetei BUK.

Tragedia MH17 s-a produs într-un moment în care luptele din estul Ucrainei erau destul de intense.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite