Putin cere Kievului să nu îi împiedice pe soldaţii ucraineni, încercuiţi de separatişti, să depună armele

Putin cere Kievului să nu îi împiedice pe soldaţii ucraineni, încercuiţi de separatişti, să depună armele

Vladimir Putin FOTO AP

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat marţi, în cadrul unei conferinţe comune cu premierul ungar Viktor Orban, că autorităţile de la Kiev ar trebui să permită soldaţilor ucraineni, încercuiţi de separatişti în regiunea Debalţevo, să depună armele, informează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Îmi pun speranţele că autorităţile de la Kiev nu îi vor împiedica pe soldaţii ucraineni să depună armele şi nu îi vor aduce în faţa Justiţiei pentru acest lucru. Este important ca acordurile de la Minsk să nu fie puse în pericol”, a declarat Vladimir Putin, la Budapesta.

În pofida unor noi acorduri de pace semnate la Minsk, liderul de la Kremlin a declarat că se aşteaptă ca luptele armate să continue în estul Ucrainei. 

„Sunt convins că numărul victimelor ar putea creşte în estul Ucrainei, iar rezultatul va fi acelaşi. Majoritatea soldaţilor din armata ucraineană nu au nicio motivaţie de a participa într-un conflict departe de casă, iar miliţiile din Donbass au tot dreptul să îşi apere propriile familii”, a afirmat Vladimir Putin.


Totodată, preşedintele Rusiei a afirmat că Moscova constată o scădere a activităţii militare în estul Ucrainei. De asemenea, liderul rus s-a arătat „optimist” în legătură cu implementarea Acordurilor de pace semnate la Minsk.
 
„În ceea ce priveşte luptele care au loc în estul Ucrainei, observăm o importantă, şi doresc să subliniez acest aspect, o importantă scădere a activităţii militare”, a declarat Vladimir Putin la Budapesta, după întâlnirea cu premierul ungar Viktor Orban.
 
Liderul de la Kremlin a precizat de asemenea că se declară „optimist” în legătură cu Acordurile de la Minsk, semnate la 12 februarie de către reprezentanţi ai Moscovei, Kievului, OSCE, precum şi ai separatiştilor proruşi.
 
„Apreciem foarte mult acordurile semnate la Minsk. Pe lângă acest lucru, este important ca autorităţile ucrainene să fie de acord cu implementarea unei reforme constituţionale, prin care să satisfacă o parte din cerinţele celor din estul ţării, care îşi doresc o oarecare independenţă”, a mai spus preşedintele Rusiei.
 
Vladimir Putin a mai adăugat că o implementare rapidă a acordurilor de la Minsk va avea ca rezultat crearea unor condiţii reale pentru ca soluţionarea politică „să intre într-o fază concreta”.
 
„Sper că acordurile încheiate recent în Minsk vor fi respectate de ambele părţi. Sunt mai degrabă optimist decât pesimist”, a mai spus liderul rus.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: