Puterea burkiniului asupra Facebookului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt zile în care discutăm chiar şi despre 3-4 subiecte fierbinţi, după care uităm de ele a doua zi; dar sunt perioade când un subiect ne acaparează atât de tare, încât ignorăm alte subiecte zile la rând. De ce discutăm despre cele întâmplate pe-o plajă din Franţa de aproape o săptămână? Voi încerca să rezum în 5 puncte scurte:

1. Este un fenomen relativ nou. Încă nu suntem desensibilizaţi în faţa unei astfel de măsuri din partea unui stat care se crede secular; în comparaţie cu atacurile teroriste aproape zilnice din Europa, care par din ce în ce mai normale.

2. Este un atac la libertatea religioasă. O persoană care se identifică cu o anumită religie simte un oarecare angst existenţial în aceste momente, pentru că dacă de astăzi s-ar interzice burkiniul, de mâine s-ar putea interzice cruciuliţele din spatele parbrizelor.

3. A fost implicată o femeie în incident. Suntem condiţionaţi social şi biologic să apărăm femeile mai mult decât bărbaţii. Acesta este unul din motivele pentru care lumea reacţionează diferit dacă vede o femeie agresată pe stradă de-un bărbat, comparativ cu inversul situaţiei.

4. Incidentul s-a întâmplat pe-o plajă. Malul mării este un simbol al libertăţii. Este singurul spaţiu public, într-o societate liberă, în care ne putem afişa cu un singur obiect vestimentar în jurul taliei, fără a acapara priviri suspecte.

5. Incidentul se potriveşte mai ceva ca un burkini pe-o plajă celor două poluri politice: stânga urlă din răsputeri: discriminare; în timp ce dreapta ţipă: vrem libertate deplină!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite