Punctul vulnerabil al strategiei alese de Suedia împotriva coronavirusului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Strategia anti-coronavirus adoptată de autorităţile suedeze are un călcâi al lui Ahile: centrele de îngrijire pentru bătrâni, scrie „The Guardian”.

Până în prezent, Suedia a mizat pe o abordare mai flexibilă decât alte state europene în faţa pandemiei de coronavirus, chemându-l pe fiecare cetăţean „să-şi asume responsabilitatea” şi să urmeze sfaturile de sănătate, cum ar fi păstrarea distanţei sociale recomandate, respectarea regulilor de igienă şi izolarea în caz de simptome. Printre măsurile cele mai stricte luate se numără interzicerea adunărilor cu peste 50 de persoane şi a vizitelor la căminele de bătrâni.

Magnus Bondesson, fondatorul unui start-up, este revoltat faţă de felul în care autorităţile gestionează situaţia. El denunţă faptul că personalul din centrele de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice nu este obligat să poarte mănuşi de protecţie şi măşti sanitare. Într-un interviu acordat cotidianului britanic „The Guardian”, antreprenorul suedez afirmă că a vorbit cu mama sa prin skype pe 3 aprilie şi a observat că doi asistenţi din centrul în care se află în îngrijire nu aveau nici mănuşi, nici măşti. A revenit cu un apel câteva zile mai târziu şi a remarcat acelaşi lucru la asistenta care avea grijă de mama sa. „Am întrebat-o de ce nu folosesc măşti şi ea mi-a răspuns că doar urmează îndrumările”.

Cel de-al doilea apel a avut loc într-o perioadă de creştere a numărului de cazuri de coronavirus în căminele pentru bătrâni din Suedia.

Epidemiologul Anders Tegnell a recunoscut că situaţia din centrele de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice este preocupantă, în condiţiile în care ceste instituţii deţin o treime din numărul victimelor de coronavirus.

„Aceasta este marea noastră zonă cu probleme”, a declarat Tegnell, considerat drept eminenţa cenuşie a strategiei suedeze anti-coronavirus.

La rândul său, premierul Stefan Lofven a evocat o  „situaţie gravă” în aziluri şi a ordonat deschiderea unei anchete.

În opinia virusologului Lena Einhorn, strategia lui Tegnell este un eşec şi guvernul trebuie să îşi asume acest lucru.

Suedia este cea mai afectată ţară scandinavă de noul coronavirus, înregistrând oficial 14.385 de cazuri, dintre care 1.540 fatale.

Totuşi, Anders Tegnell insistă cu imunizarea în masă. El a declarat că în Stockholm şi alte zone ale Suediei care au avut un număr mare de infecţii cu noul coronavirus a început deja să se obţină imunitatea de grup.

„Avem motive să credem că am ajuns cel puţin la jumătatea drumului în obţinerea imunizării de grup fără a blocaje sociale şi, prin urmare, se pare că suntem destul de aproape de acest obiectiv în anumite părţi din Suedia”, a spus epidemiologul şef al Suediei.

Totuşi, OMS se arată reticentă în legătură cu teoria imunizării în masă în faţa noului coronavirus, precizând că nu există suficiente dovezi în legătură cu dispariţia riscului de reinfectare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite