Puigdemont admite că există o alternativă la independenţa Cataloniei şi vrea un acord cu Spania

Puigdemont
admite că există o alternativă la independenţa Cataloniei şi vrea un acord cu Spania

Carles Puigdemont FOTO AFP

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a dat asigurări, într-un interviu publicat de cotidianul belgian Le Soir în ediţia de luni, că există şi o soluţie alternativă la independenţa regiunii sale şi a spus că este „pentru un acord“ cu Spania, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Sunt dispus şi am fost întotdeauna dispus să accept realitatea altei relaţii cu Spania“, a declarat el pentru ziar, după care a precizat că este pregătit să ia în calcul altă soluţie decât independenţa.

„Este întotdeauna posibil! Eu, care am fost independentist toată viaţa mea, am lucrat timp de treizeci de ani să obţin altă ancorare a Cataloniei în Spania“, a spus el.

„Sunt în continuare pentru un acord“, a insistat el, acuzând Partidul Popular (PP, conservator) al şefului Guvernului spaniol Mariano Rajoy că este responsabil de ascensiunea separatismului.

Separatismul a fost alimentat în Catalonia de invalidarea, în 2010, a unui statut de autonomie care conferea competenţe foarte largi Cataloniei, o anulare parţială dispusă de Curtea Constituţională, sesizată de PP.

Carles Puigdemont a fugit în Belgia după declaraţia de independenţă adoptată de Parlamentul catalan pe 27 octombrie, urmată la câteva ore de plasarea sub tutelă a regiunii sale de către Guvernul central, care a dispus imediat destituirea sa şi a Guvernului său.

Guvernul lui Mariano Rajoy a dizolvat totodată Parlamentul şi a convocat alegeri regionale la 21 decembrie, în care liderul separatist intenţionează să candideze - în pofida faptului că este vizat de un mandat de arestare al justiţiei spaniole sub acuzaţia de ”rebeliune”.

El precizează însă, în interviu, că vrea să candideze pe o listă unitară, ceea ce pare dificil de realizat în acest stadiu.

Partidul său conservator, PDeCAT, se află în dificultate în sondaje, depăşit de Stânga republicană din Catalonia (ERC) cu care s-a aliat pentru ca să guverneze de la sfârşitul lui 2015, dar care vrea de-acum să candideze singură.

„Voi candida doar dacă va exista o adunare“, declară Puigdemont, precizând că explorează posibilitatea de a candida reprezentând o platformă de alegători fără etichetă, dar susţinută de partide.

Puigdemont a declarat deja, pe 31 octombrie, într-o conferinţă de presă, la Bruxelles, că este necesară o „încetinire“ a procesului de independenţă, pentru a evita tulburări.

„Am fost nevoiţi să ne adaptăm planul de lucru pentru a evita violenţa“, iar „dacă această atitudine are ca preţ să încetinim desfăşurarea Republicii, atunci trebuie să considerăm că acesta este preţul de plătit rezonabil în Europa secolului al XXI-lea“, declara el atunci.

citeste totul despre: