Provocări ruse la memorialul din Katyn. Drapelul polonez a fost înlăturat. Ministerul polonez de Externe a înaintat un protest autorităţilor ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock / Memorialul Katyn
Foto: Shutterstock / Memorialul Katyn

Viceministrul Afacerilor Externe al Republicii Polone, Marcin Przydacz, a declarat că „s-a cerut o explicaţie de către consulul polonez, a acestor acţiuni” ale autorităţilor ruse.

Ministerul polonez de Externe s-a opus înlăturării drapelului naţional al Poloniei de la complexul memorial din Katyn, a anunţat sâmbătă la emisiunea postului de radio „Polish Radio 24” viceministrul Afacerilor Externe al Republicii, Marcin Przydacz.

"Consulul polonez a mers la cimitirul din Katyn şi a confirmat scoaterea drapelului din memorial", a spus el. Potrivit lui Przydacz, consulul a făcut un apel la autorităţile ruse, „cerând o explicaţie pentru aceste acţiuni şi declarând că nu sunt acceptate de partea poloneză”.

Steagul Poloniei a fost scos din complexul memorial din Katyn din regiunea Smolensk pe 24 iunie.

Irina Velikanova, directorul Muzeului de Istorie Contemporană al Rusiei şi preşedintele Comisiei Camerei Civice a Federaţiei Ruse (OP RF) pentru dezvoltarea culturii şi conservarea moştenirii spirituale, a declarat că steagul polonez a fost îndepărtat din cauza politicii ostile a acestei ţări faţă de Rusia. Potrivit acesteia, Polonia dărâmă cu cinism monumente ale soldaţilor-eliberatori sovietici, sprijină regimul neo-nazist din Ucraina, furnizează arme Forţelor Armate ale Ucrainei, „permite declaraţii nepermise despre cultura rusă şi tot ce este rusesc”.

După cum a explicat Velikanova, în Acordul interguvernamental al Federaţiei Ruse şi al Republicii Polone din 1994, problema plasării drapelului naţional al Poloniei pe complexele memoriale „Katyn” şi „Mednoe” nu este stipulată în niciun fel. Astfel, nu există temeiuri legale pentru amplasarea drapelului şi nu au existat niciodată. În acelaşi timp, a precizat ea, muzeul nu se eliberează de responsabilitatea pentru îngrijirea teritoriului pe care se află mormintele poloneze, în conformitate cu acordul interguvernamental.

Memorialul internaţional al victimelor represiunii politice este situat în Pădurea Katyn. Pe teritoriul memorialului se află un cimitir militar, unde sunt înmormântaţi 4.415 prizonieri de război polonezi care au fost împuşcaţi de NKVD în 1940. De asemenea, aici sunt îngropate aproximativ 6,5 mii de victime ale represiunilor staliniste.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite