Provocări pentru Johnson la întoarcerea la muncă. În ciuda presiunilor, nu redeschide ţara pentru că a simţit pe pielea lui ce înseamnă efectele Covid-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul britanic Boris Johnson
Premierul britanic Boris Johnson

Premierul britanic s-a întors în fruntea guvernului pe fundalul unei nemulţumiri generalizate faţă de gestionarea crize Covid şi presat de UE să accepte o prelungirea negocierilor Brexit.

Premierul Boris Johnson a reapărut, ieri, la muncă, după ce a şieşi din convalescenţă după ce a fost tratat de Covid-19, pe fundalul unei nemulţumiri generalizate. Numărul de morţi în spitale se apropie de 22.000, dar pe lângă criza multiplă, sanitară, social şi economică, are şi alte probleme de rezolvat. Dacă la începutul crizei s-a lăsat cu greu convins să impună restricţii, Johnson a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, în Downing Street 10, că guvernul nu poate preciza încă felul în care vor fi implementate modificări în poliica izolării din cauza noului coronavirus sau cât de rapid, îndemnându-i pe britanici să continue să respecte izolarea şi apreciind că ţara va ieşi mai puternică din această criză, relatează BBC News.

 ”Pur şi simplu nu putem spune cât de repede sau de încet şi nici măcar când anume vor fi făcute aceste schimbări”, a declarat el. Guvernul va spune mult mai multe despre aceste lucruri în zilele următoare”, a adăugat el. ”Aceste decizii vor fi luate cu un maximum posibil de transparenţă”, a subliniat el. Johnson s-a întors la serviciu în contextul unei presiuni aprige în vederea prezentării unei strategii cu privire la o ieşire din izolare şi unor răspunsuri la lipsa testelor în Regatul Unit. El a avertizat că Regatul Unit se află într-un punct de ”risc maxim” din cauza noului coronavirus, în prima sa conferinţă de presă, după ce s-a vindecat de covid-19. El a subliniat că nu va ”arunca sacrificiul poporului britanic” printr-o relaxare a restricţiilor prea rapid. ”Ştiu că este dificil, vreau să pun economia în mişcare cât mai rapid pot”, a declarat el. ”Însă refuz să arunc sacrificiul poporului britanic şi să risc un al doilea vârf”.

Prelungirea negocierilor Brexit

Premierul Johnson mai are de rezolvat şi problema Brexit. Norbert Röttgen, un apropiat al cancelarei germane Angela Merkel şi şeful comisiei pentru afacerile externe din Bundestagul german l-a avertizat pe Johnson că va fi obligat să accepte o prelungire a termenului negocierilor Brexit. Termenul ar trebui să fie 31 decembrie, dar prin pricina crizei negocierile au fost deja suspendate o lună. Norbert Röttgen a transmis guvernului britanic că este imposibil ca negocierile să se încheie anul acesta şi că Boris Johnson va fi obligat să accepte o prelungire a sorocului, în ciuda afirmaţiilor sale repetate că va ieşi din UE chiar fără un acord semnat. 

Uniunea Europeană şi Regatul Unit s-au acuzat reciproc de lipsa unor progrese, după o săptămână de negoiceri privind viitoarea lor relaţie după Brexit şi lasă să planeze îndoiala asupra capacităţii lor de a ajunge la un acord, aşa cum s-a prevăzut, până la sfârşitul anului, relatează AFP. „Obiectivul pe care-l avem de a avansa către progrese tangibile (...) nu a fost atins decât parţial ”, şi-a exprimat regretul negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier. 

Puncte de divergenţă

În pofida faptului că Londra şi Bruxellesul continuă să-şi afişeze ”ambiţia” şi voinţa de a avansa - punctele de fricţiune deja identificate la începutul lui martie, după prima rundă de negocieri, nu au dispărut. „Britanicii nu se angajează în domeniile în care nu au un interes să ajungă la un acord“, a declarat vineri o sursă apropiată negocierilor. Nimic nu s-a mişcat în privinţa formei pe care să o ia aceste noi relaţii. Britanicii vor în continuare tot mai multe acorduri - relaţii comerciale, pescuit, între altele -, în timp ce UE vrea un acorde global. 

Alt subiect exploziv este pescuitul, un punct crucial pentru mai multe state membre UE, mai ales pentru Franţa şi Danemarca. „Dacă nu există un acord asupra pescuitului, nu va exista un acord al comerţului, atât de simplu este. Cred că Regatul Unit a primit mesajul“, a tunat Barnier. „Nu vom putea avansa în acest domeniu decât dacă Regatul Unit are dreptul de control al accesului în apele sale la sfârşitul acestui an“, i-a replicat Downing Street, care nu a prezentat încă un text cu privire la acest subiect. Problema litigioasă a condiţiilor concurenţei, pe care UE le vrea „transparente şi echitabile“,cu scopul de a împiedica apariţia unei economii dereglementate la poarta sa, rămâne de asemenea în suspans. 

Asemenea condiţii presupun respectarea unor norme comune în domeniile social, al muncii, mediului şi mai ales fiscal - ceea ce Londra refuză în numele „controlului propriilor sale legi“. Însă Michel Barnier avertizează că „acest acord nu se va încheia, niciodată, în detrimentul pieţei interne“. Este vorba despre a doua rundă de negocieri cu privire la relaţiile viitoare după Brexit, după şase săptămâni de întrerupere din cauza noului coronavirus. Michel Barnier şi omologul său britanic David Frost s-au îmbolnăvit amândoi de covid-19. Alte şedinţe de negociere urmează să aibă loc în mai şi apoi la începutul lui iunie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite