Protestele continuă în Irlanda de Nord, în ciuda apelurilor la calm lansate de premierul Robinson

Protestele
continuă în Irlanda de Nord, în ciuda apelurilor la calm lansate de premierul
Robinson

Peter Robinson, premierul Irlandei de Nord

Sute de protestanţi loialişti au manifestat la Belfast, în cursul nopţii de duminică spre luni, pentru a treia noapte consecutivă, în pofida apelurilor la calm lansate de premierul Irlandei de Nord, Peter Robinson.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cursul violenţelor, manifestanţii au agresat din nou poliţiştii, aruncând cu cocteiluri Molotov şi diverse proiectile, iar poliţia a ripostat cu gloanţe din plastic.

„Este foarte important ca violenţele să înceteze“, a declarat duminică premierul nord-irlandez, Peter Robinson.

„Este foarte important să ne păstrăm mintea limpede în aceste circumstanţe şi sper că populaţia se va conforma apelurilor şi comunicatelor Ordinului de Orania“, a continuat el.

„Singurul mod de a manifesta care se justifică este unul paşnic“, a adăugat premierul.

Violenţele au izbucnit vineri, în momentul în care poliţia a încercat să aplice o decizie a autorităţilor, prin care manifestanţilor li se interzicea să traverseze un cartier catolic.  

Aproximativ 1.000 de poliţişti trimişi din Anglia şi Ţara Galilor au fost mobilizaţi, în perspectiva violenţelor care izbucnesc în fiecare an la parada de la 12 iulie, punctul culminant al marşurilor simpatizanţilor Ordinului de Orania.

Reprezentanţii acestui ordin, îmbrăcaţi în costume colorate, organizează anual marşuri dedicate victoriei regelui protestant William al III-lea împotriva regelui catolic Iacob al II-lea, pe care îl înlăturase de pe tronul Angliei cu doi ani înainte, în bătălia de la Boyne, din 1690.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările