Proteste în Turcia. Oamenii au ieşit în stradă împotriva lui Erdogan, după ce lira s-a prăbuşit: Va veni timpul să răspundă în faţa poporului VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Captură video
FOTO Captură video

Turcii au ieşit în stradă marţi seară în Instanbul şi Ankara. Manifestanţii sunt nemulţumiţi de de scăderea nivelului de trai şi de devalorizarea lirei. Oamenii cer demisia guvernului condus de Recep Tayyio Erdogan.

Au avut loc demonstraţii în districtul Cankaya din Ankara şi în zonele Kurtulus şi Kadıkoy din Istanbul, inclusiv lângă Piaţa Taksim. În locurile unde se protestează au fost desfăşurate trupe de securitate care au intervenit împotriva manifestanţilor, transmite publicaţia duvarenglish.com.

Mulţimea s scandat că „va veni timpul ca Partidul Justiţiei şi Dezvoltării să răspundă în faţa poporului”.

Printre protestatari s-au aflat şi studenţi de la Middle East Technical University. Ei au mărşăluit în faţa campusului cerând demisia guvernului. Un şofer de autobuz le-a susţinut protestul tinerilor prin claxonul maşinii, dar poliţia a intervenit şi a anunţat că nu va permite acestora să părăsească şcoala pentru a protesta. 

Pe lângă Istanbul şi la Ankara, au existat, de asemenea, rapoarte despre proteste în oraşul din nord-vestul Turciei, Eskişehir. 

Cea mai mare criză economică  din ultimii 20 de ani

Lira turcească era marţi în cădere liberă, doborând un nou record, după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi-a reluat apelurile pentru reducerea dobânzilor, potrivit Bloomberg. Astfel, s-a atins un minim istoric de 12,49 lire pentru un dolar, iar cele 11 zile consecutive de scădere reprezintă cel mai grav declin înregistrat în ultimii 20 de ani.

Ultima depreciere a venit după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a salutat recenta decizie a Băncii Centrale de a reduce şi mai mult costul creditului. 

Deprecierea rapidă a monedei duce la creşterea preţurilor la bunuri pentru cetăţenii obişnuiţi, iar baza alegătorilor lui Erdogan este cea mai afectată şi de asemenea reprezintă un risc pentru sectorul bancar, notează Agerpres. 

Ultima dată când lira a înregistrat o tendinţă de depreciere atât de îndelungată a fost în 2011, când ţara a cunoscut o spirală de hiperinflaţie şi creştere a datoriilor care în cele din urmă au adus la putere partidul AK al lui Erdogan.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite