Proteste în Serbia: Poliţia a arestat 18 persoane după violenţele din weekend. De ce ies în stradă vecinii noştri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Optsprezece persoane au fost arestate în marja protestelor desfîşurate sâmbătă şi duminică în Serbia, majoritatea lor făcând parte din grupul care a pătruns în sediul televiziunii naţionale RTS.

Optsprezece persoane au fost arestate în marja protestelor desfîşurate sâmbătă şi duminică în Serbia, majoritatea lor făcând parte din grupul care a pătruns în sediul televiziunii naţionale RTS, potrivit unui oficial de rang înalt al poliţiei sârbe.

Opt dintre cei arestaţi sunt acuzaţi de infracţiuni, iar ceilalţi de delicte privind încălcarea ordinii publice. Şase dintre cei arestaţi au fost deja condamnaţi, prin proceduri de urgenţă, la 30 de zile de detenţie, a informat şeful poliţiei sârbe la RTS.

Scene care amintesc de România din decembrie 1989 şi căderea regimului Slobodan Milosevici au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute la Belgrad. Sediul televiziunii naţionale a fost invadat de protestatari, iar preşedintele Aleksandar Vucici i-a catalogat imediat drept „huligani“.

Zeci de mii de persoane au ieşit în stradă sâmbătă şi duminică în întreaga Serbie pentru a-şi contesta preşedintele.

Protestele s-au desfăşurat sub motto-ul „1 din 5 milioane“, o referire critică la declaraţia şefului statului vecin precum că nu va da curs cererilor opozanţilor săi „chiar dacă aceştia ar fi 5 milioane“ în stradă.

Vucici a răspuns astfel la acuzaţiile de autoritarism şi supunere a presei formulate împotriva sa, dar şi la solicitarea privind organizarea de alegeri anticipate.

Manifestaţiile anti-Vucici din weekend au fost marcate de violenţe, ciocniri având loc duminică la amiază în faţa palatului prezidenţial din Belgrad. Protestatarii s-au arătat revoltaţi de blocarea unui camion folosit la aducerea echipamentelor de sunet, iar forţele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene.

Sâmbătă seara, un grup de manifestanţi a intrat în sediul televiziunii de stat, RTS, cerând să se adreseze în direct naţiunii.

Protestatar: „Nu există presă independentă în această ţară“

„În ultimele luni am cerut un singur lucru, şi anume să li se permită organizatorilor protestelor să vorbească la televiziunea de stat“, a declarat naţionalistul Bosko Obradovici, liderul partidului de dreapta „Dveri“, care s-a aflat printre cei care au invadat sediul RTS.

Poliţia a intrat ulterior în clădire şi i-a scos treptat pe protestatarii aflaţi acolo.

Un episod de acest tip s-a întâmplat ultima dată la Belgrad pe 5 octombrie 2000, cu două zile înainte de căderea regimului condus de Slobodan Milosevici.

În stradă, Vucici este numit „hoţ“ şi contestat pentru supunerea presei.

„Nu există presă independentă în această ţară. Am venit aici să îmi exprim nemulţumirea faţă de acest lucru”, a declarat Srdjan Vuska, un om de afaceri din oraşul Kovin venit să-şi strige oful la Belgrad.

De fapt, RTS a acoperit sumar manifestaţiile împotriva şefului statului, care au loc de trei luni şi păreau a fi pe sfârşite până în acest weekend.

Discreţi până acum, şefii opoziţiei s-au alăturat manifestanţilor. Fostul primar centrist al Belgradului, Dragan Djilas, s-a aflat şi el printre cei care au intrat în clădirea RTS.

Vucici joacă tare

Ultranaţionalist devenit centrist pro-UE, Aleksandar Vucici nu cedează. În cursul unei conferinţe de presă difuzată în direct de RTS, preşedintele sârb a ţinut să transmită că nu ştie ce este frica şi că nu va bate în retragere în faţa huliganilor.

Aleksandar Vucici FOTO EPA-EFE

Preşedintele sârb Aleksandar Vucici FOTO EPA-EFE

A precizat apoi că este dispus să testeze popularitatea partidului său în alegeri anticipate. La final, i-a atacat pe principalii săi adversari politici, catalogându-i „oligarhi“ pe Dragan Djilas şi pe liberalul Vuk Jeremici şi numindu-l „fascist“ pe Bosko Obradovici. De asemenea, a avertizat că „niciun act de violenţă nu va rămâne nepedepsit“. „Nu vom permite niciodată unei minorităţi de o mie, două, cinci sau o sută de mii să preia puterea prin violenţă. Niciodată nu vom permite aceasta“, a insistat el. Cuvintele sale au fost aplaudate de persoanele prezente în sală.

Serbia cunoaşte cele mai mari proteste de la preluarea puterii de către Partidul Progresist al lui Aleksandar Vucic în 2012.

Mişcarea de contestare a început la 8 decembrie, sub motto-ul „Stop cămăşilor însângerate“, în vederea denunţării unui atac comis cu câteva zile mai înainte asupra politicianului de opoziţie Borko Stefanovici.

Serbia speră să adere la UE la orizontul lui 2025.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite