Proteste şi huiduieli de Ziua naţională a Ungariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima oară, preşedintele Laszlo Solyom nu a fost prezent la festivitatea de înălţare a drapelului, preferând Transilvania Ziua naţională a Ungariei a fost celebrată pe fundalul

Pentru prima oară, preşedintele Laszlo Solyom nu a fost prezent la festivitatea de înălţare a drapelului, preferând Transilvania

Ziua naţională a Ungariei a fost celebrată pe fundalul protestelor de stradă. Sute de persoane au manifestat împotriva premierului socialist, Ferenc Gyurcsany, căruia i-au cerut demisia şi l-au calificat "trădător" . O mulţime de circa 300 de persoane a strigat "du-te, Gyurcsany, du-te" şi "porc comunist" în timpul ceremoniei desfăşurate în faţa parlamentului.

Protestele marchează o reluare a campaniei din toamna anului trecut. Pentru prima dată de la schimbarea regimului în Ungaria, preşedintele republicii nu a participat la înălţarea festivă a drapelului naţional, preferând să fie prezent în mijlocul maghiarilor din Transilvania.

Festivităţi sub stare de alertă

Poliţia a închis zona din jurul parlamentului, iar cei care au vrut să vadă ceremonia de arborare a drapelului au trebuit să treacă printr-un detector de metale, dar nici ei nu s-au putut apropia prea mult. Forţele de ordine au fost plasate în stare de alertă încă de miercuri. Serviciile de securitate au avertizat populaţia că militanţi de extremă-dreapta, înarmaţi, pregătesc atacuri coordonate, cu ocazia Zilei naţionale care comemorează războiul de independenţă împotriva regimului habsburgic, din 1848. Unele grupări de extremă-dreapta îşi anunţaseră intenţia de a se alătura unei manifestaţii paşnice, la care erau aşteptate mii de persoane, organizate de principalul partid de opoziţie, FIDESZ.

Poliţia a descoperit, miercuri, într-un apartament din Budapesta material folosit la fabricarea a zeci de cocktailuri Molotov. Apartamentul aparţinea unui membru al unei grupări de extremă-dreapta care a recunoscut că voia să utilizeze explozibilii în timpul manifestaţiilor de ieri. Forţele de ordine desfăşurate pe străzile Budapestei au fost asistate de 100 de camere de luat vederi. Spaţiul aerian a fost închis parţial deasupra centrului oraşului. Ei se aşteptau ca în cursul serii manifestaţiile să degenereze în violenţă, cum s-a întâmplat în toamnă, când 800 de protestatari şi poliţişti au fost răniţi.

Premierul a transmis salutări maghiarilor din ţările vecine

Ceremoniile oficiale au început cu arborarea drapelului în faţa clădirii parlamentului, în prezenţa premierului Ferenc Gyurcsany, şi au continuat în faţa Muzeului Naţional. Primul-ministru a decis să nu-şi rostească tradiţionalul discurs sub cerul liber, pentru a nu turna gaz peste foc. El şi-a susţinut discursul seara, la Palatul artelor. Gyurcsany le-a transmis salutări maghiarilor din ţările vecine, exprimându-şi mulţumirea că anul acesta este primul în care cei 1,5 milioane de etnici maghiari din România, acolo unde au avut loc multe dintre bătăliile din 1848, sărbătoresc revoluţia împreună cu conaţionalii lor din Ungaria, ca membri ai Uniunii Europene.

Ungurii, supăraţi că şeful statului a lipsit de la ceremonii

Preşedintele Republicii Ungare, Laszlo Solyom, a sărbătorit în Transilvania aniversarea revoluţiei. Este pentru prima dată de la schimbarea regimului din Ungaria când preşedintele republicii nu este prezent la înălţarea festivă a drapelului naţional. În loc de aceasta, Solyom a preferat să fie prezent în mijlocul maghiarilor din Transilvania. Faptul că şeful statului nu a participat la ceremonia din Piaţa Kossuth a tulburat destul de tare viaţa politică şi publică din Ungaria, declanşând dispute între diferiţi demnitari în privinţa competenţelor preşedintelui, interpretându-se în moduri diferite prevederile Constituţiei Ungariei în acest sens.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite