Proteste în Cehia după alegerea unui fost poliţist comunist la supervizarea poliţiei

Proteste în Cehia după alegerea unui fost poliţist comunist la supervizarea poliţiei

FOTO EPA-EFE

Mii de cehi au protestat luni seara la Praga şi în alte zece oraşe din Cehia faţă de numirea deputatului comunist Zdenek Ondracek, care a activat în cadrul structurilor de forţă pe timpul Republicii Socialiste Cehoslovace, la şefia comisiei parlamentare responsabile de controlul poliţiei, transmite AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aproximativ 7.000 de persoane s-au adunat în centrul capitalei Cehiei, Praga, pentru a semna o petiţie în care cer un nou vot şi pentru a-şi exprima totodată protestul faţă de premierul Andrej Babis, acuzat de colaborare, înainte de 1989, cu fosta poliţie secretă StB.

„Nu reîntoarcerii «esenbak» (membrii structurilor de forţă din Republica Socialistă Cehoslovacă, n. red.) la putere“, se putea citi pe unul dintre bannerele desfăşurate de manifestanţi.

Într-un comunicat, Confederaţia Foştilor Deţinuţi Politici a ţinut să reamintească faptul că „democraţia şi comunismul sunt incompatibile“.

Zdenek Ondracek conduce, de vineri, comisia parlamentară însărcinată cu controlul GIBS, serviciul de inspecţie a poliţiei, în pofida indignării exprimate de deputaţii de dreapta, minoritari în cadrul Camerei inferioare a Parlamentului ceh. El a obţinut 79 de voturi din partea celor 155 de deputaţi prezenţi, la capătul unei dezbateri furtunoase.

„Nu regret că am lucrat pentru SNB (poliţia Republicii Socialiste Cehoslovace). Nu aş schimba nimic din viaţa mea profesională“, a declarat, înainte de vot, Zdenek Ondracek, care în trecut a recunoscut că a lovit în 1989 cu un baston o tânără protestatară. „Am servit patria“, a adăugat el.

Zdenek Ondracek a participat în 1989 la reprimarea protestelor în masă faţă de regimul totalitar al Republicii Socialiste Cehoslovace. Aceste manifestaţii au izbucnit la 20 de ani de la decesul studentului Jan Palach, care şi-a dat foc în ianuarie 1969 în semn de protest faţă de intervenţia militară sovietică.

Însărcinat de preşedintele Milos Zeman să încerce din nou să formeze guvernul, Andrej Babis a dat de înţeles că ar putea propune un cabinet susţinut de comunişti, pentru prima dată după 1989. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: