Protestele continuă în mai multe oraşe din Bulgaria. Manifestanţii cer „destructurarea modelului plutocrat al statului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intelectualii bulgari au cerut duminică să se pună capăt modelului politic corupt din ţara lor, în timp ce mii de manifestanţi protestau pentru a zecea zi la rând la Sofia şi în alte mari oraşe.

Aproximativ 60 de jurnalişti, analişti politici, jurişti şi artişti au semnat o „Cartă pentru destructurarea modelului plutocrat al statului bulgar“, informează France Presse.

Indignarea publică de o vigoare fără precedent se explică prin confruntarea zilnică a fiecăruia dintre noi cu (...) oligarhia“ care domneşte în ţară, se menţionează în carta la care oricine poate adera pe site-ul www.harta2013.eu.

Noul val de proteste din Bulgaria - după manifestaţiile pe alocuri violente din cursul iernii - a fost declanşat de nominalizarea pe 14 iunie, la conducerea Agenţiei Agenţiei de securitate naţională, a controversatului parlamentar Delian Peevski. Magnat al presei în vârstă de 32 de ani, având legături cu o bancă puternică, el este suspectat de activităţi ilegale.

Cariera şi imaginea lui publică reprezintă o sinteză a proceselor patologice care au dus la situaţia umilitoare a Bulgariei de astăzi“, se menţionează în documentul amintit.

Statul generează infracţiuni nepedepsite (...) Domeniul public este pradă nepotismului (...) Serviciile de securitate alimentează oligarhia prin reţele de contrabandă, (...) spălări de bani şi deturnări ale fondurilor europene“, afirmă autorii Cartei.

Semnatarii formulează un „obiectiv naţional“, care constă în „stabilirea democraţiei şi a supremaţiei legii“. Ei doresc crearea unui grup de experţi pentru a elabora proiecte de amendamente la codul electoral cu scopul de a permite accederea în parlament a partidelor mici şi a unor personaje noi.

Alte grupuri de experţi vor trebui să analizeze funcţionarea serviciilor poliţiei şi de administrare a fondurilor publice, să stabilească mecanisme de transparenţă în finanţarea mass-media şi să propună măsuri în favoarea independenţei justiţiei, conform proiectului.

O primă criză politică declanşată în februarie de explozia preţurilor energiei electrice a dus la prăbuşirea guvernului condus de conservatorul Boiko Borisov.

După alegerile anticipate de la 12 mai, fără un învingător detaşat, socialiştii şi liberalii au susţinut un guvern de tehnocraţi condus de economistul Plamen Oreşarski, care a preluat postul la finalul lunii mai. El a beneficiat, de asemenea, de sprijinul tacit al formaţiunii ultranaţionaliste Ataka.

Cu toate că reclamă demisia premierului, manifestanţii şi numeroşi analişti politic se tem că noi alegeri legislative vor reproduce actuala situaţie din parlament.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite