Proteste în Belarus. Mai multe femei au fost reţinute la Minsk, la o manifestaţie în sprijinul opozantei Maria Kolesnikova, acuzată de trădare de ţară VIDEO

Proteste în Belarus. Mai multe femei au fost reţinute la Minsk, la o manifestaţie în sprijinul opozantei Maria Kolesnikova, acuzată de trădare de ţară VIDEO

Mai multe femei au fost reţinute, miercuri seară, la Minsk, de către forţele de ordine care încercau să disperseze o manifestaţie în sprijinul Maria Kolesnikova, opozanta arestată zilele trecute. Potrivit organizaţiei belaruse pentru drepturile omului „Viasna”, forţele de securitate au reţinut cel puţin 13 femei care participau la miting.

Ştiri pe aceeaşi temă

Maria Kolesnikova, membru în conducerea Consiliului de coordonare al opoziţiei din Belarus, a fost reţinută zilele trecute. Forţele de securitate au încercat să o oblige să părăsească republica, însă, la frontiera cu Ucraina, femeia şi-a rupt paşaportul, pentru ca autorităţile de frontieră ucrainene să nu îi poată permite să treacă graniţa. Astfel, Kolesnikova a rămas pe teritoriul Republicii Belarus. 
 
Alţi doi opozanţi, însă, au trecut frontiera cu Ucraina şi, după ce au ajuns la Kiev, au organizat o conferinţă de presă, în care au povestit detaliile răpirii Mariei Kolesnikova de către forţele de securitate belaruse şi faptul că autorităţile au încercat o „expulzare forţată” a acesteia. Timp de două zile, nimeni din opoziţie nu ştia unde se află Kolesnikova, autorităţile anunţând doar că aceasta a fost reţinută pentru că a „încercat să plece ilegal din ţară”. Ulterior, autorităţile din Belarus au precizat că opozanta se află în arest, împotriva sa fiind deschis un dosar penal pentru „tentativa de a prelua puterea” în Belarus. 
 
Maria Kolesnikova riscă până la cinci ani de închisoare – potrivit unei informaţii transmise presei de către tatăl opozantei, Aleksandr Kolesnikov. În acest moment, în Belarus rămâne în libertate un singur membru al conducerii Consiliului de coordonare al opoziţiei, Svetlana Aleksievici, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură. Ceilalţi membri au fost fie reţinuţi, fie obligaţi să părăsească Republica Belarus.
 
Maria Kolesnikova este suspectată de trădare de ţară, susţine avocatul ei
 
Opozanta Maria Kolesnikova este reţinută de autorităţile din Belarus sub suspiciunea de trădare de ţară, în cadrul unei anchete penale asupra unei tentative de a răsturna puterea, a declarat miercuri avocatul său, potrivit agenţiei ruse RIA, citate de Reuters.
 
Kolesnikova a fost răpită pe stradă de bărbaţi mascaţi luni dimineaţă, la Minsk. Marţi, ea şi-a rupt paşaportul pentru a nu fi forţată să treacă graniţa în Ucraina. Este una din liderele protestatarilor care au cerut demisia preşedintelui Alexandr Lukaşenko după alegerile prezidenţiale de la 9 august, despre care opoziţia susţine că au fost fraudate. Lukanşenko neagă însă că pentru realegerea sa s-ar fi comis vreo fraudă electorală.
 
Scriitoarea laureată a premiului Nobel Svetlana Alexievici, aliata Mariei Kolesnikova, a acuzat miercuri autorităţile din Belarus că îşi terorizează propriul popor, în contextul în care un alt politician al opoziţiei, Maxim Znak, a fost reţinut de bărbaţi mascaţi în haine civile.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările