Proteste în Belarus. Lukaşenko a scos armata cu blindatele în calea manifestanţilor VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mii persoane s-au strâns pentru un al patrulea weekend consecutiv în mai multe zone din capitala Minsk în timp ce opoziţia face un nou efort pentru a spori presiunea pe preşedintele Lukaşenko, care este tot mai contestat în interior şi mai izolat în exteriorul ţării.

Purtând culorile alb şi roşu ale opoziţiei, mulţimea de oameni s-a îndreptat din diferite zone ale capitalei Minsk spre centru, unde a fost desfăşurat un puternic dispozitiv de securitate, cu blindate şi trupe ale armatei în jurul mai multor clădiri importante.

Zeci de manifestanţi au fost arestaţi pe marginea demonstraţiei opoziţiei, care contestă realegerea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, potrivit grupului pentru apărarea drepturilor omului Viasna. Potrivit ONG-ului, 37 de persoane au fost arestate în cursul acestei manifestaţii.

Opoziţia doreşte ca manifestaţiile de duminică să strângă mulţimi comparabile cu ultimele săptămâni când zeci de mii de persoane au mărşăluit prin Minsk şi s-au confruntat cu represiunea forţelor de ordine.

Mai multe coloane de protestatari au mărşăluit prin Minsk spre centrul oraşului, purtând steaguri alb-roşii care au devenit un simbol al protestelor şi scandând „Trăiască Belarusul" şi „Ruşine" printre alte sloganuri.

La începutul zilei, forţele speciale au fost văzute în timp ce montau sârmă ghimpată în jurul mai multor clădiri guvernamentale şi monumente din centrul capitalei, în timp ce poliţişti erau întâlniţi la staţiile de metrou.

Filmări postate pe Telegram arată vehicule blindate ce sunt plasate în mai multe zone din Minsk.

Aleksandr Lukaşenko, care conduce cu o mână forte Belarusul din 1994, a refuzat să poarte discuţii cu opoziţia şi a respins organizarea unui nou scrutin după ce alegerile din 9 august au fost denunţate drept viciate. El susţine că a câştigat alegerile prezidenţiale cu 80% din voturi, dar opoziţia şi observatorii externi acuză fraude.

Opoziţia mai solicită eliberarea prizonierilor politici şi o anchetă independentă privind represiunea violentă care a dus la arestarea mii de persoane după alegeri.

Între timp, principalul lider al opoziţiei Svetlana Tihanovksaia a afirmat că ţara se află într-o „criză politică profundă".

„Belaruşii s-au schimbat, s-au trezit", spune opozanta aflată în exil la Vilnius, adăugând că „e imposibil să forţezi populaţia să se retragă".

Aceste proteste reprezintă cea mai mare provocare la adresa lui Lukaşenka în cei 26 de ani de condus Belarusul.

Sâmbătă, două manifestaţii neautorizate au fost organizate separat în Minsk de către studenţi şi de către mişcări feminine. Agenţiile de presă au relatat că zeci de studenţi au fost târâţi pe jos şi urcaţi cu forţa în dubele poliţiei.

Agenţia Interfax a citat un reprezentant al poliţiei care a afirmat că 25 de studenţi au fost eliberaţi ulterior, în timp ce alţi 9 rămân în custodia poliţiei.

Protestele nu au fost limitate doar la Capitală, cu câteva sute de persoane care au participat şi la un miting în oraşul sudic Homel, sâmbătă, unde poliţia a reţinut două persoane.

Ţihanovskaia va merge săptămâna viitoare în Polonia pentru discuţii cu oficiali de rang înalt. Olga Kovalkova, unul din principalii reprezentanţi ai opozantei, a fost nevoită să fugă în Polonia sâmbătă. Ea a relatat că a fost forţată de autorităţi să părăsească Belarusul fiind dusă cu forţa de serviciile de inteligenţă la graniţă după ce a stat zile în arest.

Zeci de mii de persoane ies de patru săptămâni pe străzile principalelor oraşe din ţară pentru a protesta împotriva rezultatului, cerând demisia lui Lukaşenka şi organizarea de noi alegeri libere.

Mare parte din Europa, precum şi Statele Unite şi alte state, au refuzat să recunoască alegerile şi au criticat represiunea asupra protestatarilor şi a opoziţiei şi dinainte şi de după alegeri.

Într-un comunicat din 1 septembrie, experţii ONU pentru drepturile omului au transmis că au strâns 450 de cazuri documentate de folosire a torturii şi de rele tratamente asupra protestatarilor arestaţi după alegeri.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite