FOTO Protest faţă de un marş neonazist în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Activişti antifascişti s-au strâns, sâmbătă, într-o suburbie a Berlinului, Spandau, pentru a protesta faţă de o manifestaţie a aproximativ 250 de simpatizanţi ai nazismului, care au comemorat 30 de ani de la moartea lui Rudolf Hess, fost aliat al lui Hitler, relatează Reuters.

Neonaziştii au planificat un marş de la gara din oraş până la fosta închisoare Spandau, unde Hess a ispăşit pedeapsa cu închisoare pe viaţă, decisă de tribunalul pentru crime de război de la Nuremberg.

Activişti de extremă-dreapta au fluturat bannere pe care scris „Nu regret nimic“ şi au fluturat un steag al celui de-Al Treilea Reich, sub privirile a aproximativ 1.000 de ofiţeri de poliţie.

Neonaziştii comemorează, anual, sinuciderea în închisoare, în 1987, a fostului adjunct al lui Hitler. Anul acesta, însă, evenimentul a atras mai multă atenţie, după violenţele de la Charlottesville, de săptămâna trecută.

Numeroşi manifestanţi antifascism au cerut interzicerea procesiunii din Germania. „Este îngrozitor că, în anul anul 2017, naziştii pot merge deschis în stradă pentru acest adjunct al lui Hitler“, a spus unul dintre manifestanţi, Gerhard Sattler. „Este imposibil. Întreaga societate germană trebuie să se ridice împotriva acestui lucru“, a adăugat el.

Crimele din timpul războiului sunt o chestiune foarte sensibilă în Germania, unde simbolurile regimului nazist sunt interzise şi unde educaţia în legătură cu pericolele totalitarismului şi politice rasiste sunt de bază în programa şcolară.

Senatorul Berlinului pentru Afaceri Interne a insistat, însă, că interzicerea procesiunii ar contraveni libertăţilor politice din democraţie. „Aş fi fost încântat de o interdicţie“, a spus oficialul, Andreas Geisel. „Însă ne-am uitat foarte îndeaproape la chestiune şi am conchis că, din nefericire, nemernicii beneficiază de asemenea de libertăţi democratice“, a adăugat el.

Hess, care era ultimul criminal de război de la Spandau când a murit, la vârsta de 93 de ani, a fost numit adjunctul lui Hitler când naziştii au ajuns la putere, în 1933. El a rămas în funcţie până în 1941, când a plecat în Marea Britanie, crezând că Hitler vrea ca el să negocieze pacea între cele două părţi aflate în război.

El şi-a petrecut restul războiului în Marea Britanie, înainte de a fi condamnat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite