Propunere controversată. Şeful spitalelor din Paris susţine că persoanele nevaccinate ar trebui să-şi plătească spitalizarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Şeful spitalelor din Paris a declanşat o dezbatere aprinsă după ce a spus că statul nu ar trebui să mai deconteze tratamentul persoanelor care nu se vaccinează anti-COVID-19 şi ajung în spital, relatează Reuters.

În cadrul sistemului universal de asistenţă medicală din Franţa, toţi pacienţii internaţi cu COVID-19 care ajung la terapie intensivă au tratamentul în totalitate acoperit. Acesta costă în jur de 3.000 de euro  pe zi şi durează de obicei, între o săptămână şi 10 zile.

„Când sunt disponibile medicamente gratuite şi eficiente, ar trebui oamenii să poată renunţa la ele fără consecinţe... în timp ce noi ne străduim să avem grijă de alţi pacienţi?”, a spus şeful spitalelor din Paris, Martin Hirsch.

Hirsch a spus că a ridicat problema deoarece costurile sanitare explodează şi comportamentul iresponsabil al unora nu ar trebui să pună în pericol disponibilitatea sistemului pentru toţi ceilalţi.

Câţiva profesionişti francezi din domeniul sănătăţii i-au respins propunerea, politicienii de extremă dreaptă au cerut concedierea lui Hirsch, iar primarul Parisului, Anne Hidalgo, care prezidează consiliul de administraţie al spitalelor din Paris şi care este candidatul socialist la alegerile prezidenţiale din aprilie, a spus că nu este de acord cu propunerea lui. În urma propunerii lui Hirsch, un hashtag care cere demiterea acestuia a devenit popular pe Twitter în Franţa.

Ministrul Sănătăţii, Olivier Veran, nu a comentat apelul lui Hirsch, dar Olga Givernet, deputat al partidului LREM al preşedintelui Emmanuel Macron, a declarat joi la BFM TV că „problema ridicată de comunitatea medicală nu poate fi ignorată”. Un sondaj IFOP de la jumătatea lunii ianuarie a arătat că 51% dintre francezi consideră că este justificat ca persoanele nevaccinate care ajung la terapie intensivă să plătească o parte sau tot costul spitalizării, mai notează Reuters.

Deputatul conservator Sebastien Huyghe, al cărui proiect de lege pentru a-i face pe cei nevaccinaţi să plătească o parte din costurile medicale a fost respins de parlament, a declarat că ideea nu este de a-i respinge pe cei nevaccinaţi din secţiile de terapie intensivă, ci de a-i face să plătească o contribuţie minimă la costul îngrijirii lor.

Propunerea lui Huyghe se aseamănă cu o măsură aplicată în Singapore, un oraş-stat cu una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare COVID-19 din lume, unde persoanele care refuză să se vaccineze trebuie să plătească pentru tratamentul lor medical.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite