Propaganda rusă, cu ochii pe Germania. „Ameninţarea verde” care se prezintă drept sursă alternativă de informare: „Un pericol pentru democraţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moscova, ianuarie 2020: Vladimir Putin (dreapta) dând mâna cu Angela Merkel după o conferinţă de presă FOTO EPA-EFE
Moscova, ianuarie 2020: Vladimir Putin (dreapta) dând mâna cu Angela Merkel după o conferinţă de presă FOTO EPA-EFE

Prin intermediul RT DE, Moscova oferă o platformă pentru coronasceptici, populiştii de dreapta şi fanii de stânga ai Kremlinului în scopul de a destabiliza democraţia din Germania. E-mailurile interne oferă informaţii despre organizaţia media aflată în solda regimului Putin.

Chemarea la ordine a venit pe 23 octombrie 2020, la ora 14.00, prin apel video. În acea zi de vineri, RT DE, canalul de limbă germană al reţelei media RT, finanţată de statul rus, a publicat pe site-ul său o ştire cu titlul: „China şi Germania devin superputeri”. Articolul se referea la o declaraţie a preşedintelui rus Vladimir Putin, care ar fi insinuat anterior că Statele Unite nu mai deţin dominaţia absolută în lume. Şi totuşi, conducerea RT de la Moscova nu era mulţumită. Nemulţumirea nu era legată de conţinutul materialului, ci de faptul că acesta fusese publicat tocmai la 20 de ore după declaraţia liderului de la Kremlin. După ce au fost certaţi, angajaţii RT DE au primit ordin să publice cât mai repede cu putinţă declaraţiile importante ale lui Putin.

Propagandă finanţată de stat

RT DE - RT Deutsch până în noiembrie - difuzează încă din 2014 în Germania propagandă finanţată de Kremlin. Agenţia de informaţii interne a Germaniei, Biroul pentru Protecţia Constituţiei, a avertizat deja că scopul acestui canal este să slăbească încrederea populaţiei în instituţiile democratice. Biroul pentru Protecţia Constituţiei a constatat, de exemplu, că există legături strânse între RT DE şi cei care încearcă să submineze democraţia germană, dar şi cu teoreticieni de conspiraţii. Agenţia consideră că materialele difuzate de RT DE fac parte dintr-o campanie de dezinformare orchestrată de statul rus.

Der Spiegel a consultat mai multe e-mailuri şi documente interne ale RT DE, iar acestea arată clar că personalul din Germania este obligat să urmeze întru totul instrucţiunile de la Moscova, care de regulă sunt politice.

RT DE face parte dintr-o reţea media care mai include şi agenţia video de ştiri Ruptly şi compania de producţie Redfish. Platforma publică articole, fotografii şi videoclipuri pe propriul site, pe YouTube şi prin intermediul altor reţele sociale. Deşi nu oferă informaţii exacte despre autori, se presupune că ar avea între 70 şi 100 de angajaţi. Întrebată de Der Spiegel despre numărul angajaţilor săi, conducerea RT DE a confirmat estimarea cuprinsă între 70 şi 100. În acelaşi timp, a ţinut să menţioneze că intenţionază să se extindă, fiind într-un proces activ de angajare. La timp, desigur, pentru următoarele alegeri federale din Germania, programate în septembrie, remarcă Der Spiegel.

În timp ce se prezintă drept un punct de vedere alternativ la mass-media tradiţională, RT se prezintă totodată o „ameninţare verde” - o referire la culoarea logoului său - şi îi descrie pe ceilalţi drept „duşmani”. Margarita Simonian, redactorul-şef al RT Moscova, a declarat recent: „Ne apărăm ţara la fel ca armata”.

Platformă pentru coronasceptici

RT DE are obiceiul de a se prezenta un canal mai important decât este în realitate. Dar influenţa sa pare să crească, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19 şi otrăvirii opozantului rus Aleksei Navalnîi. Încurajată de ultimele date privind audienţa, platforma media a anunţat acum o lună că intenţionează să se extindă cu un post de televiziune cu sediul la Berlin care să difuzeze 24 de ore din 24.

RT DE nu difuzează ştiri false de la cap la coadă, ci recurge la o dezinformare subtilă. Autorii denaturează sau neglijează faptele în acord cu doleanţele Moscovei. Ţinta este să provoace neîncredere faţă de autorităţi, politicieni şi mass-media rivală.

În ultimele luni, RT DE a devenit una dintre principalele platforme de promovare a protestelor Querdenker, o mişcare formată din coronasceptici care se opun deciziilor luate de Guvernul german în vederea combaterii pandemiei de COVID-19. Reporterii RT DE au fost extrem de activ în cazul protestelor Querdenker, punând accent pe transmisiuni live.

Această strategie editorială pare să dea roade. „Cifrele noastre de audienţă pentru august sunt foarte bune. Desigur, mitingurile Querdenker au ajutat puţin”, scrie directoarea executivă Dinara Toktosunova într-un e-mail trimis pe 5 septembrie 2020 tuturor angajaţilor RT DE. „Totodată, am început să acoperim puternic cazul Navalnîi”, adaugă ea în e-mail. În alte e-mailuri, angajaţi de rang înalt ai canalului constată o creştere cu 41% a vizitatorilor unici în comparaţie cu aceleaşi perioade ale anului trecut datorită poveştilor despre coronavirusul SARS-CoV-2.

Instrucţiuni clare de la Moscova

Agenţiile de informaţii ale Germaniei nu sunt deloc entuziasmate. „RT DE, împreună cu Ruptly şi Redfish, reprezintă un pericol pentru democraţie”, spune, sub rezerva anonimatului, un membru al Biroului Pentru Protecţia Constituţiei, avertizând că platforma funcţionează totodată ca factor de multiplicare într-o campanie de dezinformare.

Într-un material video intitulat „Pacientul rus: Teatrul politic de la Spitalul Charité din Berlin”, Ivan Rodionov, redactor-şef fondator al RT DE, în prezent responsabil de strategia de dezvoltare, îl apără pe Vladimir Putin în cazul otrăvirii lui Aleksei Navalnîi, susţinând că nu preşedintele rus ar trebui să dea explicaţii, ci Occidentul. Acest videoclip este doar unul dintr-o serie de materiale ale RT DE care urmăresc să absolve regimul Putin de orice vină pentru otrăvirea lui Navalnîi şi să încerce să reducă gravitatea cazului. Instrucţiunile vin de la Moscova. Într-un e-mail datând din februarie, Moscova a cerut RT DE să nu menţioneze „otrăvire” în cazul Navalnîi, ci „otrăvire suspectă”. E-mailul reaminteşte regulile care trebuie aplicate în legătură cu Crimeea, peninsula de la Marea Neagră anexată de Rusia de la Ucraina în februarie-martie 2014: „În ceea ce priveşte Crimeea, nu vorbim de anexare. Ne referim la reintegrare”.

Contactată de Der Spiegel, RT DE a confirmat autenticitatea mesajului şi a apărat instrucţiunile primite de la Moscova.

Deloc surprinzător, unii dintre angajaţii RT DE sunt în totalitate de acord cu Kremlinul. De exemplu, unul dintre primii angajaţi ai RT DE, Yasmine P., consideră într-un interviu acordat în 2004 că Vladimir Putin „are vederi foarte veridice asupra lumii”. I-a dedicat chiar şi o carte favorabilă preşedintelui rus cu ajutorul lui Jürgen Elsässer, un editor cu vederi de extrema dreaptă a cărui revistă se află sub monitorizarea serviciilor germane de informaţii. Un angajat de rang înalt al RT DE, Sebastian Range, scrie de ani de zile articole pentru revista „Hintergrund”, plină de conspiraţii. Florian Warweg, care, la fel ca Range, este „editor final” la RT DE, scrie pentru platformă încă de la înfiinţarea sa. Dar, spre deosebire de Yasmine P., Warweg este destul de apropiat de extrema stângă. Printre comentatorii RT DE figurează Leo Ensel, un susţinător al Rusiei lui Putin, Rainer Rupp, fost agent STASI care a spionat NATO sub numele de cod „Topas”, sau Karin Kneissl, fost ministru de Externe al Austriei care a dansat la nunta sa cu Vladimir Putin.

Acest lucru nu-i descurajează pe unii oficiali şi politicieni germani să se exprime la RT DE. Rainer Wendt, de exemplu, controversatul şef naţional al Uniunii Poliţiei Germane, oferă frecvent comentarii despre problemele de securitate internă. Alţi doi comentatori cu apariţii dese la RT DE sunt Horst Teltschik, un fost confident al cancelarului german Helmut Kohl, şi Matthias Schepp, preşedintele Consiliului de Administraţie al Camerei de Comerţ germano-ruse. În ceea ce priveşte partidele politice, cele mai multe apariţii la RT DE pot fi trecute în dreptul Partidului Alternativa pentru Germania (AfD), de extrema dreaptă. Apariţii dese au şi membrii Partidului de Stânga. Unul dintre liderii săi, Andrej Hunko, se pune mereu la dispoziţie pentru a oferi comentarii anti-NATO sau anti-SUA.

„Duce o dezinformare ţintită”

Cu toate că şi celelalte partide germane au membri de rang înalt care au oferit interviuri sau comentarii pentru RT DE, ele recunosc faptul că acest canal reprezintă un pericol pentru democraţie.

Un purtător de cuvânt al Partidului Liberal Democrat din Germania a declarat pentru Der Spiegel că formaţiunea sa a decis să nu mai răspundă solicitărilor de comentarii din partea RT DE. Potrivit acestuia, RT DE produce „PR de stat” sub „o presupusă neutralitate jurnalistică”.

Conservatorii cancelarului german Angela Merkel afirmă că răspund la toate solicitările de comentarii primite din partea presei. Cu toate acestea, ei afirmă că „Russia Today nu este un canal de ştiri”. Scopul ei este „evident să dezinformeze şi să transmită unilateral”. Nu este o sursă de încredere, precizează CDU pentru Der Spiegel.

„RT nu produce în jurnalism, duce o dezinformare ţintită. Trebuie să ne apărăm democraţia şi discursul democratic împotriva acestui tip de influenţă din străinătate”, subliniază Markus Blume, secretarul general al Uniunii Creştin-Sociale, sora bavareză la CDU.

Social-democraţii spun la rândul lor că nu au niciun contact cu RT DE, în timp ce Verzii se declară „precauţi” în legătură cu această platformă.  Margit Stumpp, responsabilă de politici media în cadrul Verzilor, apreciază că anunţul cu privire la deschiderea unui post de televiziune sub umbrela RT DE este „o veste proastă pentru Germania”, deoarece pe termen lung ar putea submina „încrederea în democraţia noastră”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite