Propaganda rusă anunţă că Marea Britanie e în pragul canibalismului din cauza crizei alimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Postul TV pro-Putin Tsargrad transmite că Marea Britanie este în pragul canibalismului provocat de criza costului ridicat de trai. Totul a pornit de la o glumă a faimosului prezentator de televiziune Jeremy Clarkson.

TsargradTV — post deţinut de omul de afaceri Konstantin Malofeev, care îl susţine pe Vladimir Putin — a pus problemele din Marea Britanie pe seama sprijinului său pentru sancţiunile împotriva Moscovei pe fondul invaziei Ucrainei.

Propaganda rusă distribuie informaţii false şi sugerează că Marea Britanie se află într-o criză provocată de costul ridicat de trai şi că este pe punctul de a recurge la canibalism.

Publicaţia descrie Rusia şi Belarus drept „cei mai mari furnizori de alimente şi îngrăşăminte” din lume şi, din cauză că sunt limitate de sancţiunile economice impuse de puterile occidentale, britanicii mor de foame din lipsă de alimente.

Postul TV citează un articol din ziarul Sunday Times scris de Jeremy Clarkson la începutul lunii mai şi în care glumeşte că este doar o chestiune de timp până când oamenii vor ajunge să-şi mănânce vecinii, scrie The Independent. În articolul scris de Clarkson în Sunday Times pe 15 mai, el avertizează că proviziile alimentare ar putea fi afectate drastic de reducerea producţiei cerealelor şi de creşterea costului îngrăşământului.

Textul original al jurnalistului britanic este: „Politicienii spun că „monitorizează situaţia”, ceea ce înseamnă că nu fac absolut nimic, dar într-o zi vor trebui să facă pentru că, deşi oamenii pot trăi fără căldură sau îmbrăcăminte sau chiar sex, nu pot trăi fără mâncare”.

Folosind articolul ca sursă, canalul de propagandă rusesc spune că „jurnaliştii încep să spună lucruri groaznice cu voce tare, amintindu-le oamenilor de riscul de a ajunge la canibalism”.

Ştirea postului rus a fost publicată luni şi a avut în deschidere o fotografie a doi oameni ai cavernelor, titlul fiind: Canibalism, Londra a căzut în propria groapă ucraineană.

„Lucrurile nu merg bine în Marea Britanie”, începe ştirea. „În timp ce politicienii joacă în criza ucraineană, populaţie se pregăteşte pentru înfometare. Europa trece printr-o explozie a preţurilor, iar politicienii vorbesc despre ameninţarea foametei în masă. În unele oraşe din Marea Britanie, este introdusă starea de urgenţă din cauza penuriei de alimente”.

Marea Britanie se confruntă, într-adevăr, cu creşteri mari a preţurilor la energie p fondul războiului din Ucraina.

Autoritatea de reglementare a energiei Ofgem a avertizat că facturile medii la energie vor creşte cu încă 800 de lire sterline în octombrie, până la 2.800 de lire sterline şi că multe dintre familiile afectate trebuie să aleagă între încălzire şi mâncare.

TsargradTV a folosit o relatare exagerată a crizei în efortul de a obţine sprijin pentru invazia Rusiei din Ucraina, despre care articolul insistă că este o „operaţiune specială”, aşa cum a spus Kremlinul.

Postul susţine că sancţiunile impuse Rusiei de Occident pur şi simplu au „distrus lanţurile de aprovizionare” propriului popor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite