Proiectul de urbanizare a Parcului Gezi din Istanbul, care a declanşat revoltele din 2013, reavizat de justiţia turcă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Justiţia turcă a autorizat  autorităţile locale din  Istanbul să continuie proiectul de urbanizare a Parcului Gezi, care a declanşat în urmă cu doi ani proteste violente în acest oraş.

Sesizată de primăria Istanbulului, Consiliul de Stat a anulat decizia unui tribunal care a oprit activitatea de urbanizare a uneia dintre puţinele zone verzi ale orasului, în jurul  parcul Gezi, a precizat asociaţia Solidaritate Taksim, denumită după piaţa în care este amplasat parcul. „Piaţa Taksim şi parcul Gezi se află de acum sub protecţia Istanbulului, a Turciei şi a lumii întregi“, a subliniat asociaţia.

Anunţul a declanşat proteste şi pe reţelele de socializare, oponenţii proiectului declarând că nu vor lăsa „niciodată să fie distrus Gezi“.

În 2013, o mobilizare masivă pentru a împiedica distrugerea parcului Gezi în favoarea unui proiect imobiliar s-a transformat într-un protest faţă de „deriva autoritară şi islamistă“ a guvernului islamo-conservator. Reprimarea violentă a manifestaţiilor de către poliţie a provocat 8 morţi şi mii de răniţi.

Proiectul imobiliar contestat este compus dintr-un complex rezidenţial şi comercial ce reconstituie o fostă cazarmă otomană, conform dorinţei preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, prim-ministru în 2013 şi ţinta principală a protestelor.

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al lui Erdogan, la putere din 2002, se află în prezent în negocieri pentru formarea unui guvern de coaliţie, după ce, în urma alegerilor din 7 iunie, a pierdut majoritatea parlamentară.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite