UPDATE Proiectul Nabucco a căzut. Sfârşitul visului european de independenţă energetică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa austriacă anunţă sfârşitul grandiosului proiect Nabucco, care urmărea alimentarea cu gaze naturale extrase din regiunea Mării Caspice, pentru a reduce dependenţa Europei de gazul importat din Rusia, de la compania de stat Gazprom.

UPDATE 14.00 Grupul OMV a anunţat oficial că Proiectul Nabucco West, în care este implicată şi România, a pierdut cursa pentru gazele extrase din Marea Caspică, de la Şah Deniz (Azerbaijan), după ce consorţiul care operează exploatarea a optat pentru o altă rută de export către Europa.

"Consorţiul Şah Deniz II a informat OMV, un acţionar al Nabucco Gas Pipeline International Gmbh (NGPI), în ceea ce priveşte decizia privind ruta preferată de transport al gazelor către Europa. Proiectul Nabucco West nu a fost selectat de consorţiu", se arată într-un comunicat transmis miercuri de OMV.

---

"Proiectul Nabucco a eşuat (...) Motivul deciziei pare să fie opoziţia grupului britanic BP", a titrat astăzi ziarul austriac Die Presse, neprecizând sursele informaţiei. Motivul expus de publicaţia austriacă se află în decizia consorţiului care operează exploatarea gazeiferă Şah Deniz (Azerbaijan) de a  selecta o altă rută de export către Europa prin gazoductul TAP (Trans-Adriatic Pipeline), care va străbate Grecia, Albania şi Marea Adriatică, având ca punct final un terminal din sudul Italiei.

Compania care exploatează zăcământul gigant de gaze naturale Şah Deniz, din Marea Caspică, a luat recent decizia finală privind ruta pe care va exporta gaz către Europa, având de ales între proiectul Nabucco, susţinut de UE, şi TAP. Decizia urmează să fie anunţată oficial vineri, anunţă Mediafax.

Importanţa Nabucco pentru UE

Proiectul Nabucco urma să alimenteze statele Europei cu 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an printr-o conductă de gaze din Turcia, ajungând în Austria, prin Bulgaria, România şi Ungaria.

Iniţial, gazoductul urma să traverseze şi teritoriul Turciei, având o lungime de 3.900 kilometri şi un cost estimat la 7,9 miliarde euro. Proiectul a fost revizuit anul trecut şi redenumit Nabucco West, lungimea fiind redusă la 1.315 kilometri, cu tranzit prin Bulgaria, România şi Ungaria. Costul proiectului revizuit nu a fost precizat.

Partenerii Nabucco sunt OMV (Austria), Transgaz Mediaş (România), BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) şi GDF Suez (Franţa). GDF Suez a intrat în proiect în luna mai, preluând 9% din acţiunile consorţiului de la Nabucco. Anterior, în aprilie, grupul german RWE a renunţat la Nabucco, participaţia companiei fiind preluată de OMV.

Azerbaijanul este principalul potenţial furnizor de gaze naturale pentru Nabucco, mai ales după ce Statele Unite şi aliaţii din Europa au impus sancţiuni economice dure asupra Iranului.

Exploatarea gazeiferă de la Şah Deniz, situată în Marea Caspică, este operată de gigantul birtanic BP, în parteneriat cu Statoil (Norvegia), SOCAR (Azerbaijan), Total (Franţa), Lukoil (Rusia), NIOC (Iran), şi TPAO (Turcia).

Proiectul TAP vizează transportul de gaze naturale azere din Turcia, prin Grecia, Albania şi Italia, traversând Marea Adriatică, cu destinaţia finală în Italia. Acţionarii proiectului sunt Axpo (Elveţia), Statoil (Norvegia) şi E.ON (Germania).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite