Procurorii olandezi cer închisoare pe viaţă pentru cei patru separatişti proruşi inculpaţi pentru doborârea zborului MH17

Procurorii olandezi cer închisoare pe viaţă pentru cei patru separatişti proruşi inculpaţi pentru doborârea zborului MH17

FOTO Arhivă

Procurorii au cerut miercuri condamnarea la închisoare pe viaţă a celor patru bărbaţi - trei ruşi şi un ucrainean - inculpaţi pentru doborârea, deasupra estului Ucrainei, a avionului Malaysia Airlines care efectua zborul MH17, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ruşii Serghei Dubinski, Igor Ghirkin şi Oleg Pulatov şi ucraineanul Leonid Harcenko - patru combatanţi separatişti din estul Ucrainei - sunt acuzaţi de faptul că au doborât în zbor aeronava care efectua zborul MH17 cu o rachetă de tip sol-aer BUK. 298 de persoane au murit în această tragedie.

„Cerem ca suspecţii Ghirkin, Dubinski, Pulatov şi Harcenko, fiecare pentru responsabilitatea pe care o are în doborârea unui avion care a cauzat moartea şi uciderea a 298 de persoane, să fie condamnaţi la închisoare pe viaţă”, a declarat în faţa judecătorilor procurorul Manon Ridderbeks.

Procurorii îi acuză pe cei patru inculpaţi că au jucat un rol central în trimiterea unei baterii antiaeriene Buk, probabil cu scopul de a viza un avion de război ucrainean.

„Dacă aceasta le-a fost intenţia, acest lucru nu schimbă cu nimic acuzaţia de act criminal”, subliniază procurorii.

Legea olandeză „nu face distincţie între aeronave militare şi civile. Orice violenţă împotriva aviaţiei trebuie să fie pedepsită aspru”, subliniază ei.

Cel mai cunoscut dintre suspecţi este Igor Ghirkin, în vârstă de 49 de ani, supranumit „Strelkov” („Trăgătorul”).

Serghei Dubinski, în vârstă de 57 de ani, ar avea legături cu GRU, direcţia de informaţii a Statului Major al Armatei Ruse.

Oleg Pulatov, în vârstă de 53 de ani, este un fost membru al Forţelor Speciale ruse şi adjunctul lui Dubinski.

Leonid Harcenko, în vârstă de 48 de ani, ar fi condus o unitate separatistă în estul Ucrainei.

„Suspecţii au folosit racheta” Buk ca pe o armă proprie, a subliniat procurorul Thijs Berger.

În cursul audierilor din această săptămână, Berger a subliniat că cei patru bărbaţi, judecaţi în contumacie, „nu au apăsat ei înşişi pe buton, însă (...) au folosit-o în lupta lor armată cu scopul de a distruge un avion”.

Niciunul dintre suspecţi nu a participat la acest proces, care a început în martie 2020 în Olanda.

Numai Pulatov este reprezentat de către un avocat la proces.

O echipă internaţională de anchetatori a stabilit că avionul a fost doborât deasupra zonei de conflict din Donbas cu o rachetă adusă de la o bază militară rusă. Dar Moscova a dezminţit mereu orice implicare în doborârea MH17.

Verdictul în acest caz judecat la Tribunalul din Schiphol, în apropiere de Amsterdam, este aşteptat către sfârşitul anului viitor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările