Mărturiile unui fost gardian nazist născut în România despre lagăre. Procesul său a fost suspendat

Mărturiile unui fost gardian nazist născut în România despre lagăre. Procesul său a fost suspendat

Johann Rehbogen FOTO AFP

Procesul fostului gardian SS Johann Rehbogen, născut în România interbelică, a fost suspendat din cauza înrăutăţirii stării de sănătate a acuzatului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Johann Rehbogen, în vârstă de 95 de ani, avea „cunoştinţă de toate metodele de ucidere“ puse în practică la lagărul Stutthoff, potrivit acuzării. Totuşi, nonagenarul ar putea scăpa de proces.

Un examen medical, care va fi realizat în ianuarie, urmează stabilească dacă acuzatul mai poate fi judecat, a spus joi pentru AFP Gregor Saremba, purtătorul de cuvânt al Tribunalului din Münster, unde are loc procesul.

„Dacă va fi declarat apt, procesul va reîncepe de la zero“, a precizat el. În schimb, „în caz de inaptitudine, procesul şi acţiunea publică vor lua sfârşit“, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Plângându-se de probleme cardiace şi afecţiuni renale, fostul gardian SS a fost spitalizat. El nu este capabil în prezent să se prezinte la audieri. Procesul în cazul său, început în noiembrie, este probabil ultimul deschis în Germania împotriva unui fost membru SS.

Johann Rehbogen încă-şi aminteşte de tocana de linte pe care a mâncat-o alături de alţi recruţi militari în timp ce călătoreau „înghesuiţi ca vitele” în trenuri pentru a se alătura armatei Germaniei.

Prizonierii aveau uniforme care păreau cu adevărat mizerabile. Acesta a fost un mare şoc pentru mine.  Ofiţerii armatei erau cu adevărat frumoşi. Mi s-au părut figuri eroice, dar când am văzut prizonierii era clar că această imagine pe care armata încerca să o transmită era greşită”, a spus Rehbogen într-o mărturie rară citită în instanţă de avocatul său, luna trecută. 

Potrivit actului de acuzare, Johann Rehbogen avea „cunoştinţă de toate metodele de ucidere“ puse în practică la lagărul Stutthoff, chiar dacă nu a participat direct la crime.

Johann Rehbogen pre vremea când era membru SS FOTO CNN

În total, 14 audieri au fost stabilite până în ianuarie. Ele erau limitate la câte două ore fiecare, pentru menajarea nonagenarului.

Născut în România în 1923, conform presei internaţionale, Rehbogen a intrat în rândurile SS la 18 ani şi a lucrat gardian, în perioada iunie 1942 - septembrie 1944, la lagărul nazist Stutthoff, în apropiere de Gdansk (Polonia), unde aproximativ 65.000 de persoane au fost ucise, majoritatea fiind evreice din ţările baltice şi Polonia.

Acest lagăr a fost inclus în iunie 1944 în reţeaua de exterminare a evreilor a Germaniei naziste.

Johann Rehbogen riscă până la 15 ani de închisoare. Totuşi, el ar putea scăpa de pedeapsa la închisoare cu executare, întrucât este judecat ca „minor“ la comiterea faptelor.

Mai mulţi foşti membri SS au fost condamnaţi în ultimii ani la închisoare în Germania pentru complicitate la crimă. Totuşi, niciunul dintre condamnaţi nu a stat la închisoare din cauza precarităţii stării lor de sănătate.

citeste totul despre: