Prinţul Michael de Kent, vărul suveranei britanice, înregistrat pe ascuns pe când oferea servicii de acces la apropiaţi ai regimului lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prinţul Michael de Kent s-ar fi arătat dispus să-şi ofere serviciile pentru a oferi acces la apropiaţi ai regimului Putin FOTO EPA-EFE
Prinţul Michael de Kent s-ar fi arătat dispus să-şi ofere serviciile pentru a oferi acces la apropiaţi ai regimului Putin FOTO EPA-EFE

Prinţul Michael de Kent s-ar fi arătat dispus să-şi folosească statutul de membru al familiei regale în beneficiu personal, şi anume oferind acces la oameni apropiaţi de regimul lui Vladimir Putin, potrivit investigaţiei sub acoperire a unor publicaţii britanice, relatează BBC.

Prietenul şi partenerul de afaceri prinţului, Simon Isaacs, al patrulea marchiz de Reading, 78 de ani, a fost înregistrat  sugerând unor reporteri sub acoperire că ducele de Kent poate fi angajat pentru a reprezenta interesele unei companii pe lângă Kremlin. Acesta l-a prezentat pe prinţul Michael ca fiind „ambasadorul neoficial al Rusiei”.

Potrivit The Guardian, Canalul 4 a dezvăluit că partenerul de afaceri al prinţului Michael, Simon Isaacs, cunoscut oficial ca marchizul Reading, a profitat de un eveniment la Palatul Kensington din 2013, unde prinţul Michael era invitat, pentru a vinde accesul la Putin. Evenimentul avea scopul de a promova stilul rusesc de judo Sambo şi oferea oportunitatea unei întâlniri personale cu liderul rus la o dată ulterioară, potrivit anchetei Canal 4, Dispatches.

Într-o întâlnire înregistrată cu reporterii sub acoperire, pretinşi reprezentanţi ai unei companii aurifere sud-coreene, Lord Reading a spus: „Dacă el [prinţul Michael] reprezintă Casa Haedong, ar putea să i-o menţioneze lui Putin, iar Putin i-ar găsi persoana potrivită, interesată fie de Coreea de Sud, fie de aur. Asta i-ar deschide uşa, ştii, ceea ce este atât de util. ”

    

Reporteri ai Sunday Times şi Channel 4 au dezvăluit în cadrul une iinvestigaţii comune că marchizul le-a spus la o întâlnire virtuală că prinţul Michael are capacitatea de a-l întâlni pe Putin şi poate intermedia delegaţi pentru ei.

Marchizul i-ar fi atenţionat că serviciile prinţului sunt „confidenţiale” astfel: „Discutăm păstrând discreţia deoarece nu ne-am dori să se afle peste tot că îl vede de Putin doar din raţiuni de afaceri”. O parte din înregistrare a fost publicată de royalcentral.co.uk

Acesta a spus că prinţul ar putea solicita un onorariu în jurul a 50.000 de lire sterline pentru o deplasare de cinci zile în Rusia.

Prinţul Michael ar fi fost dispus pentru 200.000 de lire sterline să înregistreze un discurs de promovare pentru compania fictivă.

Reprezentanţii prinţului au răspuns Sunday Times că acesta nu are o „relaţie specială” cu preşedintele rus şi a transmis într-un comunicat că nu mai vorbit cu Putin sau biroul său de 18 ani. Ulterior, marchizul a trimis publicaţiei britanice un email în care a recunoscut că a greşit şi a supralicitat o promisiune pe care o regretă sincer.

Purtătorul de cuvânt al prinţului Michael a transmis că marchizul a fost cel care a sugerat lucruri „cărora Michael nu a vrut sau nu ar fi putut să le dea curs” în cursul întâlnirii înregistrate pe ascuns de jurnalişti şi la care a participat şi ducele de Kent.

„Conform practicii standard, secretarul privat al prinţului Michael a pus clar în vedere reprezentanţilor companiei că nu poate fi demarat nimic fără acordul prealabil al Ambasadei britanice şi concursul Camerei de Comerţ ruso-britanice patronate de prinţul Michael”, a comunicat acesta.

Prinţul şi prinţesa Michael de Kent nu sunt membri seniori ai familiei regale, dar o reprezentă pe regină la un număr de angajamente publice. Potrivit paginii familiei regale, prinţul are o conexiune cu Rusia prin bunica sa maternă şi „are un interes puternic pentru această ţară”.

Prinţul nu primeşte bani publici, are o firmă de consultanţă şi plăteşte chirie pentru a locui în Palatul Kensington. Tatăl său este prinţul George, al patrulea fiu al lui George V şi fratele lui George VI, tatăl suveranei britanice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite