Succesiunea „de catifea”: Prinţul Charles, viitor monarh activist, preia din sarcinile reginei Elisabeta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prinţul Charles şi soţia sa Camilla. FOTO Reuters
Prinţul Charles şi soţia sa Camilla. FOTO Reuters

Prinţul Charles este pe punctul de a intra într-un proces delicat de schimb de putere, pe măsură ce moştenitorul preia din ce în ce mai multe responsabilităţi atribuite reginei Elisabeta. Specialiştii constituţionali sunt de părere că Prinţul Charles va fi un rege mult mai controversat şi mai vocal decât actualul monarh, care s-a dedicat unei politici de neutralitate.

Moştenitorul tronului regal al Marii Britanii ar putea fi însărcinat cu mai multe responsabilităţi ce revin reginei Elisabeta, printre care vizitele în străinătate şi reprezentarea monarhului la evenimentele oficiale, oferind ocazia unei convergenţe lente a rolurilor. Chiar săptămâna trecută, casa regală a anunţat fuziunea birourilor de presă al reginei şi al fiului ei.

Surse de la Palatul Buckingham au subliniat că prinţul Charles ar putea adopta o strategie diferită faţă de strategia actualului monarh, insistând asupra faptului că regina şi fiul ei cel mai mare „fac parte din epoci diferite”.

 Monarhii britanici din istoria modernă a ţării au adoptat, în mod tradiţional, o politică de neutralitate din cauza puterii constituţionale de a cere formarea unui guvern. Însă regina Elisabeta a mers chiar mai departe şi s-a ferit aproape complet de dezbaterile publice.

„Aceasta este o convenţie constituţională, care poate fi schimbată foarte simplu de un monarh care să facă lucrurile diferit”, a explicat Colin Talbot, profesor la Universitatea Manchester. „Nu există nimic scris care să decidă că monarhul nu trebuie să-şi exprime opiniile”, a adăugat specialistul.

Cât despre prinţul Charles, este cunoscut pentru activismul său. Încercările sale de a influenţa planurile familiei regale din Qatar privind modernizarea unei zone din Chelsea, vestul Londrei, a determinat un judecător al Curţii Supreme să caracterizeze intervenţia lui drept „neaşteptată şi inoportună”.

Colecţia de 27 de scrisori adresate miniştrilor britanici, supranumită „notiţele păianjenului negru”, sunt motivul unui proces de opt ani pentru a fi publicate, după ce guvernul a luat decizia neobişnuită de a interzice divulgarea lor, existând suspiciuni că documentele conţin unele dintre cele mai personale opinii ale Prinţului Charles.

Chiar dacă prinţul se pregăteşte să adopte imaginea unui monarh, există puţine semne potrivit cărora ar fi dispus să renunţe la ideile sale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite