Principalele două partide separatiste catalane au căzut de acord privind formarea unei coaliţii conduse de Carles Puigdemont

Principalele două partide separatiste catalane au căzut de acord privind formarea unei coaliţii conduse de Carles Puigdemont

Carles Puigdemont Foto: Getty Images

Principalele două partide separatiste din regiunea spaniolă Catalonia, unde au fost organizate alegeri regionale anticipate pe data de 21 decembrie, au căzut de acord să formeze o coaliţie de guvernare condusă de liderul catalan destituit Carles Puigdemont, autoexilat la Bruxelles, după declaraţia unilaterală de independenţă la care Madridul a răspuns prin trecerea regiunii sub tutela sa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit dpa, care citează presa locală, formaţiunile JxCat (Împreună pentru Catalonia) a lui Carles Puigdemont şi ERC (Stânga Republicană a Cataloniei), a cărei şefă este Marta Rovira, au ajuns la un acord în acest sens.
 
Surse apropiate negocierilor au declarat pentru cotidianul „El Pais“ că înţelegerea a fost încheiată de cei doi lideri marţi seară, la Bruxelles.

Însă pentru a obţine majoritatea în viitorul parlament regional, JxCat şi ERC vor avea nevoie şi de sprijinul CUP (separatiştii antisistem), care ar urma să-şi dea acordul pentru ca Puigdemont să devină şef al executivului catalan. Însă, relevă Europe Online, deputaţii CUP ar putea da undă verde coaliţiei şi prin abţinerea de la vot.
 
Carles Puigdemont şi patru dintre foştii săi miniştri se află în Belgia, în Spania fiind urmăriţi în justiţie pentru răzvrătire împotriva statului, rebeliune şi deturnare de fonduri publice, după referendumul din Catalonia privind autodeterminarea, organizat pe 1 octombrie în ciuda faptului că fusese declarat ilegal de Curtea Constituţională spaniolă. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: