Primul răspuns al armatei britanice la ameninţările frecvente ale Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Generalul Patrick Sanders, noul comandant al armatei britanice, a răspuns, marţi, la ameninţările frecvente ale Moscovei la adresa ţării sale, declarând că armata Regatului Unit trebuie să fie aptă să se mobilizeze rapid pentru a descuraja ameninţările ruseşti, relatează Reuters.

Sir Patrick Sanders a susţinut în primul său discurs de la numirea în funcţie, în luna iunie, că armata trebuie „să se pregătească şi antreneze din greu”, fiindcă invazia Rusiei asupra Ucrainei afectează stabilitatea globală. 

Conform The Times, el a afirmat că „acesta este momentul 1937 al zilelor noastre” şi a poruncit armatei să se concentreze asupra războiului urban şi operaţiunii aeropurtate în contextul în care armata britanică îşi reface stocurile de armament.

Noul comandant al armatei britanice a punctat că forţele armate ale Marii Britanii trebuie să fie pregătite să lupte şi să învingă Rusia, pentru a opri răspândirea războiului în Europa şi că acestea nu se mobilizează pentru a dezlănţui un război. 

Afirmaţiile sale vin după ce duminică, 19 iunie, Sir Patrick Sanders a declarat că este primul „ şef al Statului Major General din 1941 care a preluat comanda armatei în umbra unui război terestru din Europa care implică o putere continentală... Ameninţarea durabilă din partea Rusiei arată că am intrat într-o nouă eră a insecurităţii”. 

Ameninţări la adresa Marii Britanii 

Ameninţările clare adresate Marii Britanii au fost permanent difuzate la televiziunile de stat din Rusia după declanşarea invaziei în Ucraina pe 24 februarie, în situaţia în care premierul Boris Johnson s-a arătat a fi printre cei mai puternici susţinători ai Ucrainei. 

Prezentatorul TV rus Dmitri Kiseliov, numit şi „cel mai toxic propagandist al Kremlinului”, ameninţa la începutul lunii mai că Rusia va transforma Marea Britanie într-un „deşert radioactiv” şi că Moscova poate îneca „pentru totdeauna” Insulele Britanie cu o singură rachetă. 

După aceea, un deputat rus a afirmat în cadrul unui interviu acordat televiziunii Al Jazeera că Rusia poate nimici Marea Britanie „în două minute”, dar autorităţile ruse fac tot posibilul pentru a nu se ajunge în acel punct. 

Premierul britanic Boris Johnson a realizat a doua sa vizită surpriză la Kiev, pe 17 iunie, unde s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Prima vizită a lui Johsnon a avut loc pe 9 aprilie, când s-a plimbat alături de preşedintele Zelenski pe străzile Kievului. 

Boris Johnson i-a comunicat,duminică, 26 iunie, preşedintelui francez Emmanuel Macron că „orice tentativă de a reglementa conflictul acum nu ar face decât să provoace o instabilitate de durată şi să-i dea lui Putin dreptul de a manipula ţările suverane şi pieţele internaţionale la nesfârşit”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite