Primul caz de contaminare cu tulpina mutant africană, depistat în Europa. Ce se ştie despre bolnav

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virusul SARS-CoV-2 FOTO SHUTTERSTOCK
Virusul SARS-CoV-2 FOTO SHUTTERSTOCK

Belgia este prima ţară europeană care anunţă, vineri, că a descoperit un caz de infectare cu noua variantă a noului coronavirus B.1.1.529. Este vorba despre o femeie care a revenit din Egipt la 11 noiembrie, fiind confirmată pozitiv la coronavirus pe 22 noiembrie, relatează AFP.

UPDATE Pacienta nu a raportat nicio legătură cu Africa de Sud sau cu alte ţări din Africa unde s-au raportat cazuri. Niciunul dintre membrii familiei ei nu a dezvoltat simptome. Aceasta, o femeie adultă tânără, avea o încărcătură virală mare la momentul diagnosticării de către cercetătorii de la universităţi, KU Leuven şi UZ Leuven, potrivit The Guardian.

Citeşte şi: Ce se ştie despre cea mai nouă variantă a SARS-Cov-2, identificată în Africa de Sud

 „Este o variantă suspectă. Nu ştim încă dacă este o variantă foarte periculoasă", a declarat ministrul belgian al sănătăţii Frank Vandenbrouckeel, citat de Reuters.

Laboratorul naţional din Belgia a precizat că persoana infectată a început să manifeste simptome de tip gripal la 11 zile după ce s-a întors dintr-o călătorie în Egipt via Turcia. Până în prezent nu a prezentat semne de boală severă.

Niciunul dintre membrii familiei ei nu a manifestat simptome, dar au fost cu toţii testaţi.

Noua variantă a apărut în condiţiile în care Belgia şi multe alte ţări europene se luptă cu o creştere a infecţiilor cu coronavirus.

Premierul belgian Alexander De Croo a anunţat că cluburile de noapte se vor închide, iar barurile şi restaurantele vor trebui să se închidă până la ora 23:00 în următoarele trei săptămâni de sâmbătă, fiind permise maximum şase persoane la o masă.

Presiunea asupra sistemului de sănătate creşte, a declarat De Croo într-o conferinţă de presă, adăugând: „Dacă nu am avea o rată atât de mare de vaccinare, ne-am afla azi într-o situaţie absolut critică”.

Belgia, care găzduieşte instituţiile Uniunii Europene şi sediul NATO, are al şaselea cel mai mare număr de cazuri pe cap de locuitor din Europa, după Austria şi Slovacia, care au reintrat în carantină.

Rata mortalităţii este însă puţin sub media UE, cu 75% din populaţie vaccinată împotriva COVID-19.

ŞTIREA INIŢIALĂ

”Avem un caz, acum confirmat, cu această variantă. Este vorba despre cineva care a revenit din străinătate. A fost testat pozitiv la 22 noiembrie. Nevaccinat”, a anunţat într-o conferinţă de presă ministrul belgian al Sănătăţii Franck Vandenbroucke.

Potrivit virusologului Marc Van Ranst, acest călător a revent din Egipt la 11 noiembrie.

Existenţa variantei B.1.1.529 a fost dezvăluită joi în Africa de Sud.

Mai multe ţări şi-au închis frontierele călătorilor din sudul Africii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite