Primul autobuz fără şofer din Europa, dat în folosinţă în Spania

Primul autobuz fără şofer din Europa, dat în folosinţă în Spania

Foto Digi24

Pe străzile din Malaga a fost dat în folosinţă primul autobuz fără şofer din Europa. Noile modele de autobuze fără şofer se bazează pe inteligenţa artificială.

În Spania a avut loc o premieră la nivel european. Primul autobuz fără şofer circulă pe străzile din Malaga. Este echipat cu senzori şi camere şi este 100% electric. 

"Autobuzul ştie în orice moment unde se află şi ceea ce este în jurul său", a declarat directorul diviziei sudice a companiei Avanza, Rafael Durban Carmora, relatează Digi24.

Noul mijloc de transport în comun din Malaga va face legătura dintre port şi centrul oraşului, un traseu de aproximativ 8 km, pe care îl va face de 6 ori pe zi.

Autoturismul este dotat cu un dispozitiv de inteligenţă artificială care face ca acesta să circule fără să şofer. AI-ul îi permite să ia cele mai bune decizii în trafic bazându-se pe datele înregistrate pe parcursul călătoriilor. 

Primul autobuz fără şofer din Europa pus în circulaţie a fost dezvoltat de compania Irizar. Are o lungime de 12 metri şi poate duce la destinaţie 60 de pasageri. 

Chiar dacă autobuzul nu are nevoie de şofer, acesta este la locul său obişnuit doar că nu mai conduce autoturismul decât în momentele când este nevoie de o uşoară corectare a traiectoriei. Şoferul este o soluţie de siguranţă, acesta putând să preia controlul în orice moment.

Totul este destul de normal, chiar pare că şoferul conduce... Mă simt bine, în siguranţă, pentru că altfel nu aş mai circula, mai ales că sunt cu nepotul meu", a declarat pentru AFP, una dintre pasagere, Marta.


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările