Separatiştii catalani au câştigat majoritatea în Parlamentul regional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pregatiri pt alegeri catalonia EPA
Pregatiri pt alegeri catalonia EPA

Cu peste 95% din voturi numărate, partidele separatiste au câştigat majoritatea în noul parlament catalan, formând astfel o nouă scenă pentru posible confruntări cu guvernul spaniol, scrie BBC.

UPDATE 1.12 Aflat la Bruxelles, Carles Puigdemont a declarat că „republica catalană a câştigat” şi că premierul spaniol, Mariano Majoy, „nu a reuşit să oprească mişcarea de independenţă”. 

„În ciuda dificultăţilor cu care ne-am confruntat, majoritatea absolută a independenţei continuă” a adăugat Puidgemont.

Totuşi, deşi partidele separatiste au câştigat majoritatea, partidul de centru, unionist - Ciudadanos se clasează pe primul loc şi a primit 36 de mandate, aducând incertitudini asupra cărei părţi va primi dreptul de a forma un guvern. 

UPDATE 24.21 Participarea la vot a fost de peste 80%, stabilind un record pentru alegerile regionale catalane.

UPDATE 23.23 Separatiştii catalani dispun de o majoritate absolută de 70 de mandate după numărarea a 52% din voturile exprimate în alegerile regionale de joi, relatează Le Figaro, citat de News.ro

Partidul separatist Junts Per Cataluna - care-l susţine pe preşedintele demis Carles Puigdemont - a obţinut 22,1% din sufragii în acest stadiu şi 34 de mandate, potrivit numătorii oficiale.

Partidul separatist ERC al lui Oriol Junqueras, fostul vicepreşedinte al Generalitat, se clasează pe poziţia a treia, cu 21,4% şi 32 de mandate.

Partidul Socialist catalan (PSC) se clasează al patrulea, cu 13,8% din voturile exprimate şi 18 mandate.

Partidul Popular (PP) al premierului spaniol Mariano Rajoy se poziţiinează ultimul, cu 4% din sufragii.

Odată cu închiderea urnelor la ora 21.00 (ora României), primele exit-polluri arată că partidele separatiste vor câştiga majoritatea absolută în noul Parlament catalan. Acest prim exit-poll, care trezeşte îngrijorări, deşi este încă neoficial, a fost publicat de ziarul „La Vanguardia“. Conform acestei publicaţii, partidele separtatiste ar putea obţine 67-71 de locuri în Parlament, dintr-un total de 135.  

Astăzi, partidele unioniste şi separatiste din Catalania s-au înfruntat într-o luptă electorală strânsă, cetăţenii fiind chemaţi la vot după izbucnirea crizei politice generate de referendumul pentru independenţă, care a avut loc pe 1 octombrie 2017 şi care a fost declarat ilegal de Curtea Constituţională spaniolă.  

Participarea la vor în Catalonia a fost una record. Astăzi, la ora locală 18.00 (19.00, ora României), 68,32% dintre cetăţenii cu drept de vot se prezentaseră la urne – cu cinci puncte procentuale mai mult decât în 2015, informează news.ro, citând AP. Sondajele din ultima perioadă preconizau o prezenţă record la urne.

exit poll catalonia la vanguardia

Foto: Primul infografic al alegerilor regionale din Catalonia, publicat de „La Vanguardia“

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite