UPDATE Obama, în Polonia: 1 miliard de dolari pentru securitatea Europei de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Barack Obama a reafirmat încă de la sosirea sa, marţi, la Varşovia, că angajamentul american în Europa de Est, îngrijorată de criza ucraineană, este „sacrosanct“, relatează AFP.

„Angajamentul nostru în securitatea Poloniei şi în cea a aliaţilor noştri din Europa Centrală şi de Est este un element esenţial al propriei noastre securităţi şi este sacrosanct", a declarat Obama, după ce s-a întâlnit cu piloţi şi militari polonezi şi americani pe aeroportul de la Varşovia.

Obama a propus alocarea unei sume de un miliard de dolari pentru un plan de securitate în Europa de Est, care vizează dislocarea de noi forţe americane, terestre, aeriene şi navale, în Europa de Est, preocupată de criza ucraineană.

Această „iniţiativă pentru a asigura Europa" trebuie aprobată de Congres. Ea trebuie să servească şi dezvoltării capacităţilor ţărilor care nu sunt membre NATO, cum ar fi Ucraina, Georgia şi R.Moldova, pentru a le permite să coopereze cu Statele Unite şi aliaţii lor occidentali şi să-şi consolideze propria apărare, a anunţat Casa Albă.

Preşedintele american a subliniat că Statele Unite şi NATO şi-au consolidat angajamentul în securitatea Poloniei, în cursul crizei ucrainene. El a adăugat că va anunţa marţi noi ajutoare în securitatea Europei de Est.

„Securitatea Poloniei şi a întregii regiuni este strâns legată de cooperarea cu Statele Unite, de prezenţa trupelor americane pe teritoriul polonez, într-un moment în care ne confruntăm cu o criză foarte aproape de frontierele noastre şi cele ale NATO", a declarat la rândul său preşedintele polonez Bronislaw Komorowski.

Dacă propunerea lui Obama va fi aprobată, va fi măsura cea mai concretă a lui liderului de la Casa Albă de a-şi reasigura aliaţii din Europa de Est şi de a transmite Rusiei că Washingtonul se opune unui răspuns ferm la acţiunile sale în Ucraina.

Acest plan vizează să intensifice exerciţiile şi antrenamentul trupelor şi forţelor aeriene trimise de Statele Unite în Europa.

El prevede trimiterea unor experţi americani în ţările est-europene, pentru pregătirea instalării unor echipamente şi ameliorării infrastructurilor, care ar putea servi rapid NATO în caz de necesitate.

Potrivit comunicatului, planul prevede, de asemenea, o "participare crescută" a forţelor navale americane în cadrul NATO, mobilizate în special în Marea Neagră şi în Marea Baltică.

Washingtonul ar putea, de asemenea, să îşi revizuiască prezenţa militară în Europa, "în funcţie de noile provocări la adresa securităţii acestui continent".

Totuşi, acest lucru nu se va face în detrimentul "reechilibrării" puterii americane în regiunea Asia-Pacific, a subliniat Casa Albă.

De la Varşovia, preşedintele american a cerut Rusiei să îşi "folosească influenţa" pe lângă separatiştii proruşi din estul Ucrainei pentru oprirea atacurilor lor împotriva trupelor guvernamentale şi pentru a preveni afluxul de combatanţi şi arme în regiune, relatează AFP.

Obama a avertizat, de asemenea, în cadrul unei conferinţe de presă la Varşovia că orice nouă "provocare" rusă în Ucraina ar putea antrena noi sancţiuni economice.

Liderul de la Casa Albă l-a îndemnat pe omologul său rus, Vladimir Putin, să aibă o întrevedere cu preşedintele ales al Ucrainei, Petro Poroşenko.

Barack Obama a precizat la Varşovia că va transmite acest mesaj preşedintelui Vladimir Putin când se va întâlni cu acesta în Franţa, cu ocazia ceremoniilor marcând Debarcarea în Normandia.

De asemenea, Obama a îndemnat Rusia să recunoască "legitimitatea" scrutinului prezidenţial din Ucraina.

Obama le cere aliaţilor să îşi mărească cheltuielile militare

Preşedintele americanle-a cerut aliaţilor săi europeni să îşi mărească cheltuielile militare, la încheierea unei întâlniri cu omologul său polonez Bronislaw Komorowski, relatează AFP.

"Se remarcă o scădere continuă, acest lucru trebuie să se schimbe", a declarat preşedintele american, deplângând tăierile de cheltuieli militare în Europa din cauza crizei economice.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite