UPDATE Primarul prorus al oraşului ucrainean Harkov a fost grav rănit. Separatiştii trec la ameninţări

UPDATE Primarul prorus al oraşului ucrainean Harkov a fost grav rănit. Separatiştii trec la ameninţări

Un cordon de agenţi de securitate ucraineni s-a poziţionat la intrarea unei clădiri guvernamentale din Harkov

Primarul prorus al oraşului Harkov, din estul Ucrainei, Ghennadi Kernes, a fost rănit grav, luni, într-un "atentat" comis de persoane necunoscute, a anunţat primăria, citată de AFP.

Primarul prorus al oraşului Harkov, din estul Ucrainei, Ghennadi Kernes, a fost rănit grav, luni, într-un "atentat" comis de persoane necunoscute, a anunţat primăria pe site, relatează AFP.

"Primarul a fost lovit de gloanţe în spate. Urmează să fie operat. Medicii luptă pentru viaţa lui", a anunţat primăria fără alte precizări.

Primarul se afla pe bicicletă în momentul atacului, potrivit unor membri ai anturajului acestuia. El a fost plasat sub control judiciar, în martie, de către un tribunal de la Kiev, într-un caz de răpire şi aplicarea torturii, dar îşi păstra funcţia.

Un adevărat "personaj", Kernes are cazier judiciar pentru furt şi escrocherie. El s-a făcut cunoscut prin metode deosebit de violente, folosite împotriva opozanţilor din oraş în cursul celor trei luni de contestare proeuropeană care au înlăturat regimul fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici, în februarie.

Opozanţi au fost agresaţi în mod frecvent sau au fost stropiţi cu un antiseptic lichid, de culoarea verde, care se îndepărtează cu dificultate. Unora le-au fost arse maşinile.

El a favorizat, de asemenea, ascensiunea grupării paramilitare Oplot, condusă de către un anume Evghen Jilin, un fost poliţist cu cazier judiciar. Acesta din urmă a declarat, în februarie, pentru AFP, că "li se poate da peste ochi sau rupe picioarele" opozanţilor proeuropeni, în cazul în care treceau la acţiune.

Militanţi din cadrul Oplot erau prezenţi, duminică, alături de insurgenţi care au preluat controlul asupra postului regional de televiziune de la Doneţk, capitala regiunii din estul Ucrainei care se confruntă cu o insurecţie prorusă.

După fuga şi destituirea lui Ianukovici din funcţia de preşedinte, în februarie, Kernes a fugit şi el, de la Harkov, împreună cu aliatul său Mihailo Dobkin, guvernatorul regiunii, după care a revenit în ţară.

Dobkin a fost destituit din postul de guvernator, dar s-a declarat candidat în alegerile prezidenţiale anticipate de la 25 mai, din partea Partidului Regiunilor, fosta formaţiune a lui Ianukovici.

Tensiunile continuă să macine estul Ucrainei

Separatiştii au preluat sub control primăria şi comisariatul de miliţie din localitatea Konstantinovka. Informaţia a fost confirmată oficial de Ministerul de Interne de la Kiev. Noaptea trecută, separatiştii pro-ruşi au deschis focul asupra trupelor ucrainene în Kramatorsk. Militanţii au folosit şi lansatoare de grenade, iar militarii au fost nevoiţi să riposteze.

Schimbul de focuri s-a produs în apropiere de aerodromul militar din Kramatorsk, iar împuşcături au fost auzite şi dimineaţa. Potrivit UNIAN, un militar şi un ofiţer al Serviciului de Securitate au fost răniţi, iar la Konstantinovka 50 de separatişti au dat buzna în comisariatul local de poliţie şi în sediul administraţiei locale. În faţa clădirilor sunt ridicate baricade.

La scurt timp după ce primăria a fost ocupată, militanţii au ridicat baricade şi au înălţat un drapel al aşa-numitei Republici Doneţk. Kievul consideră că cei care ocupă clădirile administrative din estul ţării ar fi membri ai forţelor speciale ruseşti, ipoteză respinsă de Moscova. În paralel, continuă negocierile pentru eliberarea observatorilor OSCE reţinuţi de vineri la Slaviansk de militanţii pro-ruşi.

Unul din cei opt observatori a fost eliberat ieri-seară din motive medicale şi a părăsit locul detenţiei însoţit de doi negociatori ai organizaţiei.

În total, 12 persoane, opt străini şi patru ucraineni, au fost reţinute vineri de către separatişti şi sunt calificate drept prizonieri de război. Militanţii se arată dispuşi să-i elibereze în schimbul unor colegi ai lor deţinuţi de autorităţile ucrainene.

Kievul nu ştie deocamdată care sunt cerinţele separatiştilor, iar negocierile sunt în desfăşurare. Incidente au fost înregistrate şi la Harkov. Ieri o manifestaţie de susţinere a unităţii Ucrainei, organizată de microbişti, s-a încheiat cu violenţe. Susţinătorii şi opozanţii autorităţilor de la Kiev s-au luat la bătaie, iar mai mulţi oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale, dintre care şi doi ofiţeri de miliţie. "Erau înarmaţi. Aveau asupra lor bâte şi grenade", spune o femeie.

Autorităţile de la Stockholm au confirmat faptul că un inspector militar suedez a fost eliberat de militanţii pro-ruşi. Este vorba despre maiorul Thomas Johansson, în vârstă de 57, care suferă de o formă uşoară de diabet şi avea nevoie de îngrijiri medicale.
 
El a plecat din Slaveansk escortat de trei persoane neînarmate, într-o maşină OSCE, fără să facă vreo declaraţie pentru jurnalişti.Viaceslav Ponomariov, primarul poporului din Slaviansk, a declarat astăzi pentru ziarişti că intenţionează să-i elibereze pe observatorii militari din OSCE în schimbul susţinătorilor federalizării, reţinuţi în Kiev.

„Între altele, cer eliberarea adjunctului meu, Igor Perepeceanko”, a declarat Ponomariov.
„În mâinile juntei se află oamenii noştri. Dacă va fi posibil, suntem pregătiţi să facem schimb”, a adăugat el.
Preşedintele OSCE, Didier Burkhalter, a condamnat reţinerea observatorilor organizaţiei şi a cerut eliberarea lor. Ieri a fost eliberat un observator militar din Suedia, deoarece suferă de diabet.

În timpul unui miting, susţinătorii federalizării au proclamat Republica Populară Lugansk. De asemenea, ei au dat un ultimatum Kievului. Protestatarii cer amnistierea tuturor participanţilor la protestele din estul Ucrainei, recunoaşterea limbii ruse ca limbă de stat, de asemenea desfăşurarea unui referendum cu privire la autodeterminarea regiunii.

Activiştii promit „să treacă la acţiune” dacă până pe 29 aprilie cerinţele lor nu vor fi îndeplinite. Membrii mişcării Grupurile de autoapărare din Harkov au organizat o tabără de corturi în centrul oraşului, în Piaţa Svoboda (Libertăţii).

Astăzi, începe colectarea de fonduri pentru susţinătorii federalizării din Slaviansk. Pe 29 aprilie, din centrul oraşului va porni o coloană de maşini spre Slaviansk cu medicamente, îmbrăcăminte şi alte obiecte necesare.
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: