Primarul Londrei vrea ca Marea Britanie să părăsească UE şi cere organizarea unui referendum în acest sens

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul unuia dintre cele mai importante centre financiare din lume, Boris Johnson, este sceptic în privinţa monedei unice, pe care o numeşte „un proiect calamitos”, şi spune că Marea Britanie ar trebuie să părăsească Uniunea Europeană. Edilul Londrei cere să se organizeze un referendum prin care britanicii să-şi spună dacă vor să mai rămână în UE.

Într-un discurs ţinut în Canary Wharf, Johnson a declarat că Marea Britanie ar trebui să negocieze cu UE şi să ajungă să aibă cu Bruxelles „o relaţie mai lejeră”, astfel încât Regatul Unit să rămână pe piaţa unică, dar să iasă din uniunea politică.

„Iar dacă oamenii vor fi de părere că noua relaţie nu reprezintă o îmbunătăţire, atunci îşi vor exercita dreptul de a părăsi UE”, a mai Johnson, care crede că ar trebui să se formeze o uniune în afara UE, care să includă Elveţia şi Norvegia, scrie Russia Today în ediţia online.

„Nu înţeleg de ce tot grăbim ţările din zona euro să meargă mai departe cu uniunea fiscală şi politică, când ştim că, de fapt, aceasta este anti-democratică şi greşită din punct de vedere moral şi intelectual”, a mai spus primarul Londrei.

Johnson este foarte sceptic în privinţa monedei unice, pe care a numit-o chiar „un coşmar” şi despre care a spus că va dispărea până la urmă, însă n-a oferit un pronostic exact  când se va întâmpla asta.

În timp ce edilul Londrei militează pentru ieşirea Regatului Unit din UE, premierul britanic David Cameron rămâne pe poziţii, spunând că uniunea fiscală este o consecinţă „inevitabilă” a zonei euro. „Premierul crede că în curând va veni timpul pentru o nouă înţelegere, aşa că ar trebuie să existe consimţământ pentru acel acord. Cea mai simplă metodă de a face asta este printr-un referendum”, se arată într-o declaraţie a Cabinetului Cameron, potrivit „The Evening Standard”.

Potrivit unui sondaj realizat în luna noiembrie, la nivel naţional, 56% dintre britanici ar fi de acord ca Regatul Unit să părăsească Uniunea Europeană. „Marea Britanie are legături economice în toată lumea. Nu avem nevoie să fim conduşi de Bruxelles şi de instituţiile UE”, a declarat Robert Ouids, directorul think-tank-ului Bruges Group.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite